Podeli:
Foto:Nemanja Jovanović

Dok je opstanak velikih festivala u Srbij, kao što su Lovefest i Exit, i dalje upitan, brojne evropske države su gotovo u isto vreme kada su odredile mere za pomoć privredi, donele i mere za pomoć festivalskoj industriji i manifestaicjama.

Najbolji primer u donošenju konkretnih mera i pomoći sektoru kulturnih industrija je Nemačka, koja je za pomoć kreativne i kulturne industrije namenila fond od čak 50 milijardi evra, u vidu grantova za mala preduzeća, samozaposlene i za pokrivanje stalnih troškova, o čemu možete pročitati OVDE.

PROČITAJTE JOŠ

Osim toga, u ovoj državi je predviđen i paket bespovratne pomoći u iznosu od 10 milijardi evra za samozaposlene u ovim sektorima u periodu od šest meseci.

Italija, kao zemlja koja je po broju žrtava od koronavirusa među najpogođenijim u Evropi je za manifestacije muzičku i filmsku industriju namenila 130 miliona evra pomoći, a organizacije i umetnici u Švajcarskoj imaju pravo na bespovratna sredstva za pokrivanje gubitaka nastalih otkazivanjem ili odlaganjem događaja, dok je u Francuskoj za pomoć industriji manifestacija namenjen paket podrške u iznosu od 22 miliona evra.

Čak su i vlade manjih zemalja odlučne da spreče propast bilo kog dela svoje ekonomije, pa je tako estonska vlada najavila pomoć od tri miliona evra otkazanim manifestacijama.

PROČITAJTE JOŠ

Slične mere biće objavljene ove nedelje u Mađarskoj, Belgiji, Austriji, Češkoj, kao i nizu zemalja u našem direktnom okruženju.

Više detalja na ovu temu možete saznati OVDE.

Sudbina naših festivala za sada je neizvesna, pa organizatori čekaju smernice države po pitanju održavanja pod posebnim uslovima, otkazivanja ili odlaganja za iduću godinu.

Međutim, postoji realna mogućnost da se usled ogromnih finansijskih gubitaka u budućnosti trajno ugase ukoliko im država ne izađe u susret.

Foto: Nebojša Cvetković

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar