Podeli:
Srbi sa kućama u CG, kombo
Foto: Nova.rs, Privatna arhiva

Malo je reći da su crnogorski državljani koji žive na moru i izdaju tamo apartmane besni na sezonu koja im ove godine nije donela novčani prihod. Međutim, jednako rezignirani odlukama crnogorske države da ne podigne rampu za prelaz iz Srbije, su i naši stanovnici, koji na primorju imaju nekretnine, ali ne i crnogorsko državljanstvo.

Sudeći prema onome što smo saznali, takvih ljudi ima dosta i veoma su neraspoloženi za priču o tome što imaju sve mogućnosti da odu u sopstvenu kuću na moru, ali ih u tome sprečava bezumno ponašanje Vlade Crne Gore koje će, sasvim izvesno, potrajati i u narednom periodu.

Mnogo je onih kojima godišnji odmor traje čitavo leto ili onih koji poslom nisu vezani za Srbiju. To su obično penzioneri, porodice sa malom decom, nezaposleni. Dakle, ima Srba koji jednostavno mogu da u bilo kom trenutku spakuju kofere i odu u Crnu Goru kako bi se opustili na Jadranu i odmorili od trenutne situacije sa koronavirusom.

Foto:Nova.rs

Odluke nadležnih o granicama su sramne

Sonja Gajić iz Beograda, pre mesec dana počela je, kaže, aktivno da piše na skoro svaku mejl adresu sa sajtova crnogorske vlade, ambasade, konzulata, od crnogorskih gradonačelnika, pa do premijera.

“Oni me dalje uvek upućuju na ambasadu Srbije u Podgorici, a oni opet na Upravu policije Crne Gore, gde više ne dobijam ni jedan jedini odgovor. Vrlo posvećeno sam proučila ustav Crne Gore, napisala i poslala skrinšotove, o povraćaju poreza u slučaju zabrane i raspolaganja imovinom. Svi su me na tu temu ignorisali i pisali mi da nije dovoljan osnov imovina u Crnoj Gori.  I sve je to u redu, moj primarni razlog i nije bio porez niti novac, iako mi niko od pomenutih nije odgovorio na ta pitanja, već nepravda, odnosno selektivna pravda koja je gora od nepravde. U smislu da, ukoliko neko ima dovoljno novca da iznajmi privatni avion i uradi PCR test, bez problema i karantina može da letuje bilo gde u Crnoj Gori. Pa od nedavno i Rusi imaju pravo na ulazak u zemlju, iako im je broj zaraženih daleko veći nego u Srbiji” revoltirano za Nova.rs priča Sonja.

Ona javno postavlja pitanje: U čemu je razlika između Srba koji imaju nekretnine u Crnoj Gori i urade PCR test i idu svojim kolima u svoje kuće, i onih koji idu avionima od tri ili četiri hiljade evra u hotele?

“Ovo je zapravo retoričko pitanje. Dovoljno sam oštećena, jer sam mogla od juna da budem na primorju u svojoj kući, sa plaćenim zdravstvenim osiguranjem, u slučaju zaraze Covidom -19, i smatram da je sramno ponižavati ljude na taj način. Sijaset Srba je otišlo na primer Hrvatsku, jer je zemlja na “zelenoj listi” i letovalo za velike pare tamo 15 dana, a posle toga su ušli u Crnu Goru. Takve mere sramne su i za Srbiju i za Crnu Goru jednako. Odnosno sramno je za nadležne koji o tome tako odlučuju. Nadam se da će granice, konačno, biti otvorene od prvog avgusta, na obostrani interes” naglašava Sonja.

Crna Gora plaže
Foto: Vladimir Šarac

Mešanje politike

Isti problem ima i Dušica Riđošić, penzionerka iz Beograda koja već 20 godina ima stan u Krašićima. Za portal Nova.rs ona opisuje kako izgleda njeno prvo leto koje silom prilika provodi u srpskoj prestonici.

“Ne mogu ni da iskažem koliko mi nedostaje odmor u Krašićima. Sa sinom i unucima navikla sam da idem svake godine, tamo se lepo družimo i nikada nisam imala neprijatnosti što sam iz Beograda. Pokušavamo da sve to normalno prihvatimo, ali veoma brinemo o toj imovini. Za nju redovno plaćamo porez i sve druge obaveze prema državi, iako sada taj stan ne možemo ni da provetrimo”, priča naša sagovornica.

Danica Riđošić
Foto: Privatna arhiva

Ona kaže da razume opštu opasnost od virusa, ali smatra da su se neki ustupci morali napraviti.

Pročitajte još:

“Teško je kada je čovek planirano da sa svojom porodicom provodi vreme tamo svakog leta, pa vam odjednom neko sve to zabrani. Ne mogu da se otmem utisku da je sve nekako prenaglašeno, pa sam prilično zbunjena i ne znam u šta bih verovala. Najgore od svega je što se politika umešala, pa to nekako i najviše boli”, iskreno za Nova.rs kaže Riđošićeva.

Nemam papire, ali imam kuću

Kuću u Kručama na crnogorskoj obali ima i Beograđanin Nenad Mitrović, kome je takođe ovo prvo leto u životu koje provodi u gradu zbog epidemiološke situacije i zatvorenih granica.

“Mnogo sam besan. Celo leto će proći, a neću otići u svoju kuću! Sramota je da je ljudima koji imaju svoju nekretninu u Crnoj Gori zabranjeno da uđu u zemlju. Nije im problem da nam naplaćuju porez i druge dažbine, iako nas ne puštaju da pređemo granicu jer nemamo državljanstvo. Moja su leta uvek bila u Crnoj Gori, iako sam iz Beograda. Nemam crnogorske papire, ali imam kuću na obali Jadrana za koju plaćam porez i sve račune, kao da sam tamo”, navodi Mitrović.

Foto: Privatna arhiva

Smatra da je učinjena velika nepravda prema ljudima koji izmiruju sve obaveze prema Crnoj Gori.

“Mi činimo jedan deo turista koji svako leto provodi godišnje odmore na Jadranu, a prema nama se ponašaju kao da smo totalni stranci, iako smo do skoro smo bili jedan narod i jedna zemlja, dva oka jedne glave”, revoltiran je Nenad.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar