Podeli
Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrija popušta mere zatvaranja, što uključuje otvaranje skijališta od 24. decembra, ali istovremeno od ponedjeljka uvodi stroge mere ulaska u zemlju uz desetodnevnu samoizolaciju kako bi ove godine onemogućila zimski turizam, saopštio je austrijski kancelar Sebastian Kurc.

“Situacija se popravila i mi možemo da krenemo sa opreznim otvaranjem, korak po korak”, rekao je Kurc i dodao da je situacija sa koronom sada povoljnija nego pre nekoliko nedelja, kada je uveden lokdaun, ali je naglasio da će na snazi i dalje biti brojne epidemiološke mere.

“Mi moramo da računamo sa nekom vrstom mera do leta sledeće godine. Pandemija još nije iza nas”, rekao je Kurc.

Pročitajte još:

U Austriji će sada ponovo biti otvorene škole, prodavnice i muzeji, a biće dozvoljen i odlazak kod frizera. Uoči Božića, 24. decembra, biće otvorena i skijališta, ali će hoteli i restorani ostati zatvoreni do 7. januara kako bi se onemogućio dolazak stranih turista u vreme praznika.

Strogi uslovi za ulazak u zemlju

Isto tako se od ponedeljka 7. decembra pa do 10. januara uvodi obavezan desetodnevni karantin za sve koji ulaze u Austriju s izuzetkom tranzita. Ovu izolaciju će biti moguće prekinuti nakon pet dana uz negativan test na koronu.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je objasnio da su stroge mere tokom praznika pokušaj da se spreči širenje koronavirusa. “Pokazalo se nakon letnih praznika da su povratnici u Austriju, naročito  iz zemalja zapadnog Balkana,  bili uzrok velikog broja novozaraženih”, rekao je on i poručio onima koji će putovati van Austrije tokom praznika, da će povratak u Austriju biti “povezan s velikim ograničenjima”.

Iz sveta i regiona pročitajte i:

“Preko leta je virus dovezen u Austriju i to sada moramo da sprečimo”, rekao je Kurc i objasnio da će postojati izuzeci, ako je reč o poslovnim putovanjima, ali da ne bi trebalo biti “odlazaka na novogodišnji parti u Prag ili posete rodbini na Balkanu”.

Od pravila će biti izuzeti i oni koji u Austriju dolazalja u kojima je incidencija u poslednjih sedam dana manja od 100, a taj uslov trenutno ispunjavaju samo Irska, Finska i Island, prenosi Jutarnji list.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar