Čizkejk sa limunom i malinama je poslastica kakvu ste priželjkivali ovog leta. Evo recepta.
Sastojci:
-300-400 g integralnog keksa
-100 g putera
-malo mleka
fil
-500-600 g krem sira
-1/2-1 šolje šećera u prahu
-1 kašika vanile
-3 jaja
-200 ml slatke pavlake
-kora i sok 1 limuna
krem od limuna
-80 g šećera
-2 jaja
-prstohvat soli
-2 vanil šećera
-sok i kora limuna
-50 g putera
krem od malina
-300 g malina
-50 g prah šećera
-malo limunovog soka
Priprema:
Limun krem: Najpre dobro operite limun, osušite ga papirnim ubrusom i narendajte koricu. Potom iscedite sok. U šerpicu razbijte cela jaja, dodajte šećer, vanilin šećer i so pa žicom dobro izmešajte. Stavite da se kuva na laganoj vatri ili na pari . Kuvajte uz stalno mešanje žicom 1-2 minuta i odmah dodajte sok i koricu limuna, sve dobro sjedinite i nastavite kuvati stalno mešajući.
Kada krene polako da se zgušnjava, posle nekih 5 minuta, dodajte maslac u par navrata – dodavajući po kockicu i mešajući da se otopi i lepo sjedini sa kremom, i tako dok ne dodate sav puter. Nastavite kuvati dok se krem blago ne zgusne, ukupno oko 10 minuta Ohladiti kremu.
Za krem od malina potrebno je skuvati maline sa prah šećerom i limunovim sokom. Kuvati dok voće ne počne da se raspada i dobija se neki ređi krem. Takođe i njega treba ohladiti.
Za koru sjedinite sve sastojke i utisnite je u dno kalupa.
Za fil umutite slatku pavlaku u šlag. U drugoj činiji umutite krem sir sa prah šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje, vanilu , limunov sok i koricu i na kraju umešati šlag špatulom..
Na koru stavite polovinu krema od sira, zatim naizmenično kašičicom stavljati malo limun kreme , malo kreme od malina, a zatim nožićem ili štapićem izšarati . Sada ponovite postupak i sa ostatkom . Dakle opet fil od sira, pa preko kašičicom naneti krem od limuna i maline i sve lagano izmešati nožićem. . Pecite oko 60 minuta na 160 stepeni. Ohladite lepo u frižideru na nekoliko sati pre posluživanja.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar