Foto:Vesna Lalić

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući to što je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija na Kosovu, rekao je da je u pitanju sukob između SAD i Nemačke, ocenjujući da je očigledno SAD odnela pobedu.

Vulin je za RTS kazao da je pobedila „Grenelova buldožer diplomatija“, dodajući da ne očekuje ni nakon vanrednih izbora da odnos prema Beogradu bude promenjen.

„Posle Kurtija obično dođe neki Murti tako da što se tiče odnosa prema Srbiji ne očekujem veliku promenu, ali očigledno je da je SAD odnela pobedu na Kosovu“, kazao je Vulin.

Poslanici kosovskog parlamenta sinoć su nakon rasprave izglasali nepoverenje Kurtijevoj vladi. Inicijativu za rušenje Vlada podneo je koalicioni partner Samoopredeljenja – DSK, a tome su se protivile Nemačka i Francuska. Izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel podržao je glasanje o nepoverenju Kurtiju.

“Širok obim posla koji radi Vojska Srbije”

Ministar odbrane je rekao i da je širok obim posla koji radi Vojska Srbje od kada je uvedeno vanredno stanje u Srbiji zbog epidemije korona virusa, navodeći da VS obezbeđuje objekte za izolaciju – karantine, migrantske kampove, a pomaže MUP-u i na granicama.

Vulin je za RTS naveo da 30.000 vonjnika, koliko je određeno da brine o karantinima, je sasvim dovojan broj ukoliko i građani shvate i ponašaju se u skladu sa tim da vode računa o sebi i svojim bližnjima.

„Ali, ako ne budemo poštovali mere i vodili računa o sebi i drugima, onda ni tri miliona vojnika nije dovoljno“, istakao je ministar.

Govoreći o karantinu koji je napravljen na beogradskom Sajmu, Vulin kaže da se tamo još uvek radi, kao i da će osim kreveta biće kaseta gde mogu da se odlože stvari, paravana, televizora… i dodaje da se javja i veliki broj preduzeća koja hoće da pomognu i koja su nudila svoje proizvode kako bi građanima, koji možda budu tamo smešteni, bilo udobnije.

„To nije hotel, da se razumemo, i ne može da bude da hotel. Tamo postoje pravila. Ako mislimo da smo tu da uživamo, ne, tu smo da se lečimo“, kaže Vulin.

Navodi da Vojska obezbeđuje i objekte izolacije Morovič, Subotica, Vojna gimnazija, hotel Soleks, Lepenka na Fruškoj Gori.

Govoreći o slučaju u Kragujevcu, ministar odbrane kaže da je Vojska reagovala u skladu sa pravilima u vanrednom stanju i objasnio da je čovek pokusao da pobegne iz izolacije, strgnuo masku i možda na taj način zarazio dva medicinska radnika i vojnika.

„Naravno da smo primenili fizičku silu i da je savladan, a nisam siguran da neće proći sa velikom zatvorskom kaznom“, kazao je Vulin.

Govoreći o Pirotu i Požarevcu gde je za 96 ljudi tužilac zatražio kazne tri godine zatvora, Vulin navodi da su to objekti koji su pod ingerencijom Ministartsva pravde i apeluje na sudove da u takvim slučajevima ne odugovlače.

„Moramo poslati poruku da se ne sme ugrožavati ničiji život“, naveo je Vulin.

Kada je u pitanju angažovanje Vojske na granicama, Vulin kaže da pomažu MUP-u, obezbeđuje i one koji su zatvoreni, odnosno nisu u funkciji.

„Situacija je mirna, preuzeli smo i migrantske kampove o kojima moramo da brinemo, jako je širok obim posla koji radi VS, ali ponosan sam što svako jutro vrhovnom komandantu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mogu da kažem da je sve ispunjeno“, kaže Vulin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram