Foto: BETAPHOTO/Kabinet gradonacelnika Sapca/DS

Premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar ni posle tri dana nisu dali odobrenje gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću za otvaranje privremene bolnice u tom gradu. Iako je Lončar na konferenciji za novinare danas izjavio da je problem to što nema infektologa, te da stručna pitanja ne treba pretvarati u politička, svi potezi koje je država povukla prema Šapcu ukazuju upravo na politiku.

Nebojša Zelenović, inače jedan od retkih opozicionih gradonačelnika u Srbiji, u ponedeljak je pismenim putem zatražio od premijerke Ane Brnabić, koja se nalazi na čelu Kriznog štaba, i resornog ministra Zlatibora Lončara odobrenje da privremena bolnica u Šapcu počne sa radom. Do danas, kako kaže, ni iz kabineta Brnabić ni iz kabineta Lončara nije dobio nikakav odgovor.

Zašto bolnica ne može da počne sa radom šabačke vlasti saznale su iz medija – kada je na konferenciji za novinare  ministar zdravlja odgovorio na pitanje lokalnog medija.

„Da bi radila privremena bolnica, moramo da imamo infektologa, a trenutno ih nemamo na raspolaganju. Moramo sve pažljivo da razmatramo, a stručna pitanja ne treba da se prebacuju na neko drugo polje, naročito ne na političko“, rekao je Zlatibor Lončar.

Zelenović za Nova.rs navodi da je u Šapcu 53 ljudi pozitivno na koronavirus, da su teže oboleli prebačeni u bolnice u Beogradu, a da su zaraženi sa lakšim simptomima smešteni na Beogradskom sajmu.

“Infektolozi nepotrebni za privremenu bolnicu”

Nebojša Zelenović navodi da infektologa u Šapcu nema jer su zaraženi koronavirusom.

“Bilo ih je dvojica. Jedan je radio u Beogradu, pa se vratio i zarazio i drugog i još šest radnika. Prema uputstvu za rad privremene bolnice, koje smo dobili od gradskog zavoda za javno zdravlje, infektolozi nisu ni potrebni u bolnici u kojoj su smešteni pacijenti sa blagim simptomima”, kaže Zelenović.

„Mi smo opremili privremenu bolnicu, u kojoj su uslovi pristojni, obezbedili kvalitetnu hranu, sa namerom da oboleli koji se trenutno nalaze na Sajmu, budu prebačeni u Šabac. Međutim, odobrenje još nismo dobili. Bolnica nam je potrebna, jer u Šapcu ima sigurno još obolelih, koji ne žele na testiranja zbog straha da ne ih ne prabace na Sajam. Ovde imaju pristojne uslove, kovid ambulantu u kojoj se posle 24 sata ili nešto duže dobijaju rezultati“, kaže gradonačelnik Šapca.

Ni Vojska nije „mogla“ da pomogne

Kao što sada nema infektologa, za građane Šapca nije bilo ni kreveta. Naime, Zelenović je nedavno tražio od Vojske Srbije da Šapcu privremeno ustupi 300 vojničkih kreveta, a upravo radi opremanja privremene bolnice za lakše obolele od korone.

Međutim, iz Generalštaba VS je pet dana kasnije stigao odgovor da su već dali na korišćenje navedena pokretna sredstva, te da zbog “nedostatka kapaciteta nisu u mogućnosti da pozitivno odgovore na tu molbu”.

Posle takvog odgovora, vlasti u Šapcu su se sami snašli – kupili su 120 kreveta i posteljina, nove dušeke su već imali, a iz donacija su dobili paravane. Ormariće za bolnicu su doneli sa bazena, a u svemu su im pomogli lokalni sprotisti.

U Šapcu je bilo zabune i oko zarađenih koronom. Krajem marta dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, saopštio je da je ovaj grad zabeležio prvog preminulog od COVID 19 – pacijenta sa nekoliko hroničnih bolesti, za kog je „posle smrti ustanovljeno i da je imao koronavirus“

Međutim krizni štab, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdili su da oni te podatke nemaju, a do dan danas nije razjašnjeno da li je šabačka žrtva uključena u zvanične podatke ili ne.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram