Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Grupa građanskih aktivista u borbi protiv režima pod nazivom "Građanski otpor" danas popodne u 18 časova na platou ispred Narodne skupštine Srbije izvela je performans pod nazivom "spaljivanje lažnih diploma"

Performans ste mogli da pratite uživo na našoj Fejsbuk stranici.

 

Kako je naveo ovaj pokret u svom pozivu preko društvenih mreža, ispred Narodne skupštine simbilično će biti spaljenje lažne diplome državnih funkcionera.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„SNS je napravio i zapalio lomače za znanje, kulturu, pristojnost i moral. Njihove lažne diplome samo su slika raspadanja svega u Srbiji“, navela je u svom obaveštenju grupa građanskih aktivista“, pre održavanja političkog performansa.

Inače, ovaj performans usledio je pošto je pre tri dana profesorka srpskog jezika iz Novog Sada, Ena Nedić spalila je u znak protesta svoju fakultetsku diplomu ispred Doma Narodne skupštine, ona je tom prilikom poručila da je njena diploma obesmišljena, jer mladi i školovani ljudi nemaju perpsektivu u Srbiji.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Među prvima, pre početka performansa na plato ispred Narodne skupštine Srbije stigao je Borko Stefanović sa članovima Stranke slobode i pravde, koji su sa sobom doneli stolice. Na skupštinskim stepenicama malo podalje sedi lider Dveri Boško Obradović, koji i dalje štrajkuje glađu. Od prisutnih ga deli metalna ograda koja je postavljena oko ulaza u Skupštinu.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Kako su aktivisti najavili simbolično će biti spaljene diplome Jorgovanke Tabaković, Siniše Malog, Aleksandra Martinovića, Aleksandra Šapića, Nebojše Stefanovića, Aleksandra Vulina, Ane Brnabić, osnivača Megatrenda Miće Jovanovića.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Aktivisti su pred početak performansa održali govor da će spaliti sve diplome falsifikatora.

Posted by Nova.rs on Петак, 15. мај 2020.

Profesorka Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković je rekla da su pred Skupštinom jer hoće da spale diplome svih falsifikatora u zemlji. Srđan Marković, pokazao je diplome Siniše Malog, Jorgovanke Tabaković, Ane Brnabić, Zorana Đorđevića, Aleksandra Vulina..

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

On je rekao da pola vlade čine: „falsifikatori i lopovi“ i da postoje indicije da je narodni poslanik Aleksandar Martinović falsifikovao diplomu kao Siniša Mali.

„Jorgovanka Tabaković, za koju je dokazano da je falsifikovala svoj doktorat, vodi Narodnu banku i prima 5 hiljada evra platu. Nebojša Stefanović vodi policiju – lopov i lažov. Dakazano je da ukrao doktorski rad i diplomu. On treba da hapsi kriminalnce i lopove, a sam je kriminalac i lopov. Zašto oca nije uhapsio“, upitao je Marković.

Marković je dodao da postoje indicije da je premijerka Srbije Ana Brnabić takođe izvršila akademsku krađu, te da je i njena fakultetska diploma upitna.

 

Aktivisti su poručili i da je „odzvonilo lažima Aleksandra Vučića“, ali i lažnim diplomama. Oni su najavili da će u narednom periodu organizovati ovakve akcije i da će o tome obaveštavati građane.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Okupljeni su na kraju ovog performansa uputili apaluz lideru Dveri i narodnom poslaniku Bošku Obradoviću, koji je sišao do ograde kako bi se pozdravio sa njima i zahvalio im na podršci.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U razgovoru za portal Nova.rs, Profesorka Beogradskog univerziteta Biljana Stojković rekla je da su spaljene diplome „slika i prilika“ vlasti u Srbiji.

„Ideja nam je bila da prikažemo i ogolimo celu naprednjačku vlast, jer se oni kriju iza nečeg što je falsifikat, laž, prevara i lopovluk. Sve je sadržano u papirima koje smo mi ovde palili. Želimo da pokažemo da mi ovo više nećemo da trpimo“, rekla je Stojković.

Ona je dodala da će „Građanski otpor“ i u narednom periodu sprovoditi slične akcije:

„Planirali smo neke manje tribine sa manjim brojem ljudi, pozivaćemo ljude, ali moramo da vodimo računa o rasporedu. Planiramo jednu zaista fenomenalnu akaciju, koju sada neću da odajem, ali ona bi trebala bi da bude vrlo upečatljiva. Već sledeće nedelje ćemo imati najavu za to“, istakla je ona, navodeći da će se pomenuta akcija organizovati na Trgu republike.

Posle završetka performansa metalnoj ogradi koja deli plato od glavnog ulaza u Narodnu skupštinu prišao je lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, koji se pozdravio sa liderom Dveri Boškom Obradovićem. Prisutan je bio takođe i predsednik opštine Stari grad i potpredsednik stranke Sloboda i pravda Marko Bastać.

Na kraju performansa ispred Skupštine pojavio se i lider Nove stranke Zoran Živković, koji je pozdravio Boška Obradovića i kratko porazgovarao sa organizatorima performansa

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare