Bolton vučić tači
Foto:Profimedia.rs

Bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da su Srbija i Kosovo, odnosno njihovi lideri, a to su Aleksandar Vučić i Hašim Tači, još 2018. razgovarali o mogućnosti razmene teritorija.

Bolton je u razgovoru sa Ianom Vilijamsom, predsednikom Udruženja stranih dopisnika iz Njujorka razgovarao o mogućnostima rešavanja problema na Balkanu.

Bolton
Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

“ U slučaju Kosova i Srbije postojale su indikacije još od 2018. kada su njihovi lideri hteli da reše probleme jer su shvatili da ne mogu da imaju ekonomski rast i stabilnost ako se njihovi odnosi ne normalizuju. To je kontroverzna tema u obe zemlje, ali po meni to bi vredelo truda. Jedna od mogućnosti o kojoj su diskutovali bila je mogućnost razmene teritorija. U nekim delovima Balkana, zatim u Nemačkoj i nekim mestima u zapadnoj Evropi to je dočekano s negodovanjem iz straha da razmena teritorija između Kosova i Srbije ne uzrokuje razmenu teritorija negde drugde. To je nešto što se događalo u istoriji. Zar vi stvarno mislite da bi, u slučaju da Srbija i Kosovo postignu dogovor koji podrazumeva i razmenu teritorija, ostatak Evrope rekao „Ne, to je za nas neprihvatljivo“ i odbacio postignuti sporazum“, izjavio je Bolton.

O razmeni teritorija Bolton govori u delu razgovora između 24. i 25 minuta.

Bolton je još objasnio da ideja razmena teritorija nije bila njegova, već da su to „lideri Kosova i Srbije tražili“.

„Mislio sam da se moraju preduzeti određeni koraci na Balkanu i u istočnoj Evropi. Prvo, da se smanji ruska uključenost. Na Balkanu sam rekao da opasnost ostaje sa nerešenim sporovima, to je plodno tlo za nekoga ko može da stvori sukobe“, istakao je Bolton.

Boltona, kao kreatora ideje o razmeni teritorija označio je prošlog meseca specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel. On je rekao da je to bila Boltonova, a ne Trampova ideja.

„Trenutno sam u drugačijoj poziciji zbog situacije koju je stvorio Džon Bolton, a koji se razlikovao od predsednika Trampa u odnosu na Kosovo i Srbiju. Sve vreme sam morao da se borim sa glasinama o razmeni teritorija, što nikako nije Trampova politika. Obe strane kažu da su to čule od Boltona“, rekao je tada Grenel u intervjuu za Foks njuz.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare