Foto:EPA-EFE/CYRIL ZINGARO

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači odlučan je da novu vladu, nakon izglasavanja nepoverenja kabinetu Aljbina Kurtija, formira bez raspisivanja novih vanrednih parlamentarnih izbora i bez učešća pokreta Samoopredeljenje.

Tači je već pozvao lidera Samoopredeljenja na konsultacije s tim u vezi, iako je iz tog pokreta ranije saopšteno da se neće odazvati pozivu i da očekuju da kosovski predsednik raspiše nove izbore.

Stručnjak za ustavna pitanja Riza Smaka objašnjava da je predsednik Hašim Tači, prema Ustavu, dužan da imenuje mandatara za sastav vlade istom procedurom kao kada se okončaju parlamentarni izbori. On u izjavi za portal Kosovo onlajn kaže da se mandat najpre daje predstavniku stranke koja je na izborima osvojila najviše glasova.

Novi izbori se, tumači Smaka, raspisuju u slučaju da potencijalni premijer nije u mogućnosti da obezbedi većinu u Skupštini za izglasavanje nove vlade. Prema njegovim rečima, kosovski predsednik ima pravo i da raspusti parlament i raspiše nove vanredne parlamentarne izbore, ali ne veruje da će do toga dođi u ovom trenutku.

„Kako stoje stvari, bar za sada, on to neće uraditi, već će pokušati da formira novu vladu. U ovom slučaju Tači treba da obavi konsultacije nakon kojih Samoopredeljenje predlaže mandatara. I rokovi su isti, mandatar prvi put ima rok 15 dana, pa onda drugi put 10 dana i ako ni tada ne uspe da formira vladu vanredni izbori se moraju raspisati“, tvrdi Riza Smaka.

Smaka podseća na odluku Ustavnog suda iz 2014. kojom je ustanovljeno da mandat za sastav vlade može da dobije samo politički subjekat koji je osvojio najviše glasova na izborima.

Ukoliko se, ukazuje Smaka, Kurti ne odazove Tačijevom pozivu na konsultacije, smatra da se da je prvi pokušaj propao, nakon čega sledi drugi poziv, a ako i on ne uspe – raspisivanje izbora je jedino rešenje.

„Situacija takva kakva jeste, Samoopredeljenje ne sarađuje sa predsednikom i verovatno se neće odazvati konsultacijama za određivanje mandatara. Ostaje da ova vlada ostane na dužnost dok se ne stvore uslovi za raspisivanje izbora“, napominje Smaka.

Istog mišljenja je i profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu, koji je ranije za portal Kosovo onlajn takođe izjavio da je Tači dužan da mandat za sastav nove vlade Kosova poveri nekom iz pokreta Samoopredeljenje. On, međutim, smatra da kosovski Ustav u tom delu nije baš sasvim precizan i može se, kaže, tumačiti različito.

„Ja ne bih bi bio iznenađen da mandat za sastav vlade dobije i neka druga politička partija“, rekao je Baraljiu.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu ocenjuje za Kosovo Onlajn da će političke partije na Kosovu pokušati da formiraju novu vladu bez izlaska na izbore. Ne isključuje, doduše, da će se Kurti protiviti takvom formiranju vlade, ali Ustavni sud je, kaže, tada dao pogrešno tumačenje, koje je sada na štetu Tačija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram