Foto:Nemanja Jovanović

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ocenio je da su navodi o srpskom izvozu oružja u Jeremeniju, koje iznosi narodna poslanica Marinika Tepić, zlonamerne i paušalne optužbe, te da izvoz nije bio protivzakonit, ali da će Srbija voditi računa da ne narušava svoje odnose sa Azerbejdžanom.

„Dužan sam, pre svega zbog javnosti, da iznesem stvarne činjenice u vezi procesa izdavanja dozvola i transparentnosti celog postupka. Prema podacima međunarodne organizacije Small Arms Survey“, Republika Srbija je godinama unazad visoko rangirana po transparentnosti u izvozu naoružanja. Tako je u 2017. godini delila 3. i 4. mesto u svetu sa Holandijom (iza Nemačke i Švajcarske), u 2018. godini je bila na 5. poziciji, a u 2019. deli 4. i 5. mesto sa Velikom Britanijom (Iza Nemačke, Švajcarske i Holandije). Napominjem da je Srbija rangirana daleko ispred ostalih država regiona (primera radi Hrvatska je na 20. mestu, Rumunija na 12.), ali i većine drugih država članica EU. Tako je Austrija na 21. mestu, Belgija na 14. a Francuska na 15. mestu, naveo je Ljajić, dodajući da je u periodu od  od 2015. godine do danas izdato je ukupno 2.589 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme.

„To naravno ne znači i da su sve dozvole realizovane. U navedenom periodu Srbija je izvozila naoružanje i vojnu opremu u 113 zemalja, a najveći broj dozvola izdat je za izvoz u Bugarsku (179), BiH (151), SAD (143), Saudijsku Arabiju (139). Sve dozvole za izvoz su izdate jedino po dobijanju saglasnosti svih organa koji učestvuju u postupku odlučivanja (MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova). Nikada se nije desilo da se izda dozvola bilo kojoj firmi ukoliko ima i jedno negativno mišljenje, bilo kog od ovih organa, kao što se i nikada nije desilo da se odbije bilo koja firma, ukoliko ima sve potrebne saglasnosti. I svako ko je zainteresovan može da dođe i da ostvari uvid u podatke i činjenice koje iznosim“, ističe ministar.

On je napomenuo da je u pomenutom periodu ukupno odbijeno 29 zahteva za izvoz ili uvoz naoružanja i vojne opreme, te da je na današnji dan registrovano je ukupno 240 privrednih subjekata koji se bave ovom delatnošću, u posebnom registru koji vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Što se tiče izvoza u Jermeniju, on je počeo 2017. godine, i od tada do danas, za izvoz u tu zemlju izdato je ukupno 19 dozvola u vrednosti od 33 miliona evra, od čega je realizovano oko 20 miliona. Za izvoz u ovu zemlju u navedennom periodu odbijen je jedan zahtev za izdavanje dozvole. Od ukupnog broja izdatih dozvola za Jermeniju, 15 je izdato privrednom društvu „Vectura trans“, tri privrednom društvu „Partizan tech“ i jedna kompaniji „Zastava oružje“. Preduzeću „Zastava oružje“ dozvola je izdata prošle godine, sa vrednošću izvoza od 120 hiljada evra. Kao što sam i ranije govorio, izvoz oružja u Jermeniju, u formalno pravnom smislu, apsolutno nije protivzakonit, zato što ta zemlja nije pod bilo kakvim multilateralnim sankcijama (UN, EU, OEBS). Ali, svakako se slažem, i to sam više puta ponovio, da moramo ubuduće da vodimo računa da ne narušimo prijateljske odnose sa Azerbejdžanom, državom sa kojom imamo odlične i političke i ekonomske veze“, navodi se u saopštenju Rasima Ljajića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare