Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel pozdravio je danas inicijativu lidera Demokratskog Saveza Kosova, Ise Mustafe, koji je na svom tviter nalogu napisao da bi Priština trebala u potpunosti da ispuni zahtev SAD kad je reč o ukidanju taksi.

„Od početka sam se javno izjasnio, možda među jedinima, da taksa koju je odredila Vlada Ramuša Haradinaja nije imala ekonomskog opravdanja, već je bila uspostavljena da bi se odbranili od neuspeha, posebno u spoljnoj politici“, rekao je Isa Mustafa, ističući da je predsednik Srbije taksama dao dimenziju uslovljavanja dijaloga.

„Kad je na videlo izašla mogućnost trgovine teritorijama izmedju predsednika Srbije i Kosova, tarifa je postala smetnja tog štetnog dijaloga. Tada sam podržao Haradinaja da taksa ostane na snazi“, objasnio je on.

Reagujući na Mustafinu izjavu, Grenel je rekao da bi ukidanje takse na srpsku robu bio dobar početak i da nema ekonomskog napretka ako se takse ne ukinu.

„Veoma dobar post. Isa Mustafa je hrabar lider. Ukidanje takse sutra bi bio sjajan početak za još veći i brži napredak , jer nema ekonomskog napretka dok se taksa ne ukine“, napisao je Grenel na Tviteru.