Foto: EPA/DUMITRU DORU

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je da bez obzira na nepredvidive posledice krize nastale zbog pandemije virusa kovid-19, Evropska unija ostaje snažna na svojoj poziciji da vrata EU ostaju otvorena za region Zapadnog Balkana.

Ona je u intervjuu za podgoričku „Pobjedu“ rekla da će bogatije evropske zemlje morati da pomažu siromašnijima, kao i da će inovativni evropski odgovori i novi resursi igrati važnu ulogu u borbi protiv posledica.

Govoreći o Srbiji, Fajon je rekla da je EU najveći donator Srbije, ne samo u vreme korona virusa, već poslednjih 20 godina i da Srbija mora da bude svesna toga.

„Pomno pratimo razvoj u Srbiji i političku situaciju i još uvek imamo jasnu i snažnu ambiciju da se oni pridruže našoj porodici. Za sada smatramo da je zainteresovanost obostrana“, rekla je Fajon.

Kako je zaključila, ova kriza će ostaviti puno negativnih posledica u svakoj zemlji regiona, kako u EU, tako i širom sveta.

„Svi moramo biti svesni da poštujucći pravila pomažemo u spašavanju života – vlastitih i tuđih. Drugo, pridruživanje regiona EU ostaje naš ključni prioritet, nema sumnje, pogotovo sada kada su Severna Makedonija i Albanija dobile zeleno svetlo od Saveta za početak pregovora“, rekla je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare