Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska komisija saopštila je da radi na izmeni obima proizvoda, ali i spiska zemalja kojima je neophodna autorizacija prilikom izvoza zaštitne medicinske opreme iz EU.

U Briselu navode i da su primili pisma predstavnika država Zapadnog Balkana kojima se traži da se zemlje kandidate za članstvo u EU izuzmu iz odluke o ograničavanju izvoza ove opreme.

„Dobili smo pisma iz nekoliko zemlja Zapadnog Balkana ovim povodom. Evropska komisija je vrlo otvorena i vidi logiku u njihovim zahtevima“, izjavio je portparol Komisije Danije Rosario.

Evropska komisija je sredinom marta uvela sistem privremene restrikcije izvoza zaštine medicinske opreme iz zemlja članica EU. Uvedena je obavezna autorizacije za izvoz opreme u „treće zemlje“, što uključuje i zemlje Zapadnog Balkana.

U Briselu kažu da je u pitanju mera koja je prvobitno bila ograničena do 25. aprila i koja treba da se razvija u skladu sa situacijom na terenu.

Portparol EK Danijel Rosario objašnjava da se u dogovoru sa zemljama članicama upravo radi na reviziji ovog sitema.

„Jedna od elementa koji se revidira jeste vrsta opreme koja podleže autorizaciji, odnosno radi se na smanjenju obima proizvoda za koje je autorizacija neophodna kako bi se izvezli u treće zemlje. Radimo i na izmeni geografskog okvira na koji se ovaj sistem primenjuje“, kaže Rosario.

Od uvođenja mere koja je ograničila izvoz zaštitne medicinske opreme iz EU u treće zemlje, u Evropsku komisiju stiglo je mnogo zahteva kako od drugih EU institucija tako i od predstavnika zemlja Zapadnog Balkan, koji su insitirali na izuzeći zemlja regiona iz ovih mera.

U Komisiji su za Tanjug ranije izjavili da je članicama EU već bilo preporučeno da u okviru uspostavljene šeme za autorizaciju izvoza zaštitne medicinske opreme u obzir uzmu situaciju i zahteve iz susednih zemlja.

„To se prvenstveno odnosi na Zemlje Zapadnog Balkana. One nisu izuzete iz mera za restriktivan izvoz medicinske opreme, ali Komisija praktično preporučuje zemljama članicama da, ukoliko mogu, odgovore na zahteve iz regiona“, rekli su EU izvori za Tanjug.

U Evropskoj komisiji ne kažu tačno da bi nova pravila izvoza medicinske opeme iz EU trebalo da stupe na snagu, ali naglašavaju da su u procesu finalizacije odluke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram