Foto: Arhiva

Transfer Dveri iz pokreta u partiju 2012. godine često se u političkim kuloarima dovodio u vezu sa tada vladajućom Demokratskom partijom i predsedničkim izborima na kojima su snage izmerili tadašnji lideri DS i SNS Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Ovu temu ponovo je aktuelizovao prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, koji je izjavio da su njemu lično rekli da su Dveri stvorene sa namerom da se uzmu glasovi SNS-u.

Dačić je gostujući u emisiji „360“ stepeni na televiziji N1, izjavio je da, dok su bili zajedno na vlasti, funkcioneri Demokratske stranke hvalili kako su osnovali Dveri.

„Za Dveri se sećam, dok smo bili zajedno na vlasti sa Demokratskom strankom, da su se hvalili kako su ih formirali da bi uzimali glasove Srpskoj naprednoj stranci”, rekao je Dačić.

Međutim, on nije prezicirao na koje funkcionere misli, niti je odgovorio na isto pitanje pitanje Nova.rs

Spekulacije o Dverima nisu novost, međutim narodni poslanik tog pokreta Ivan Kostić za Nova.rs je rekao da je to apsolutna neistina, navodeći da su oni svojim akcijama 2012. godine uticali na poraz tadašnjeg lidera DS Borisa Tadića na predsedničkim izborima.

„Reč je potrebi Dačića da urušava autoritet Dveri“, smatra Kostić, koji razlog ovakve Dačićeve tvrdnje vidi u tome što je, prema njegovoj oceni, organizacija kojoj pripada jedina koja je ostala na istim političkim principima svih 20 godina svog postojanja

Kostić navodi da je od 2002. godine član Dveri, stoga, kako je rekao, može odgovorno da tvrdi da Demokratska stranka nema nikakve veze sa osnivanjem Dveri, za razliku od osnivanja Srpske napredne stranke u kojoj su učestvovali istaknuti članovi DS.

„Reč je funkcionerima koji su u to vreme ‘vedrili i oblačili’ Srbijom.  Možda je u svom delovanju oni mislili da imaju interes zbog postojanja naše organizacije, ali sami smo doneli odluku da uđemo u politiku 2011. godine. Svako ko je pratio naš rad može da se seti akcija koje smo pravili protiv Borisa Tadića, tadašnje Vlade Srbije i politike koju je tadašnja Demokratska stranka vodila“, rekao je Kostić, napominjući da je u tom periodu bio odgovoran za rad Dveri u Vojvodini.

Uticaj na uključivanje Dveri u politiku, kako kaže, imali su javne ličnosti poput Koste Čavoškog, Mila Lompara, Vladimira Dimitirijevića:

„To su ljudi koji su nama bili autoriteti, a nikako DS i njihova ekstremno evropska politika, koja nas je dovela do toga da uništimo našu privredu, suverenitet i državnost. Bez obizra što mi danas u partnerstvu sa njima unutar Saveza za Srbiju, mi se ni sada ne slažemo sa proevropskom politikom koja je na štetu srpskih interesa“.

Uticali na Tadićev poraz

Prema rečima Kostića, pokret Dveri je na izborima 2012. godine bio „pokraden“ od strane tadašnje vlasti.

„Zbog toga smo između dva kruga predsedničkih izbora organizovali veliki ispred Republičke izborne komisije gde je bilo preko deset hiljada ljudi, što je prouzrokovalo da Tomislav Nikolić pobedi na tim izborima.  Ne želim da kažem da je to bilo presudno, ali mi smo tada animirali patriotsku javnost, koja je uticala na to da Nikolić odnese trijumf, što je samim tim dovelo do ‘prekrajanja’ vlade i samim tim su naprednjaci došli na vlast“, opisuje Kostić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zbog toga, kako on kaže, nema ni govora da su Dveri projekat Demokratske stranke.

„Da je drugačije, mi bismo to delima pokazali. Ipak, važno je napomenuti da mi nismo podržali Tomislava Nikolića, posle prvog kruga predsedničkih izbora, zbog sumnje da će on uraditi bilo šta u korist srpskog naroda.  Što se pokazalo kao ispravnim u kasnijem delovanju naprednjaka, jer smo i tada pročitali kako će SNS voditi politiku u Srbiji“, navodi Kostić.

Šutanovac: Dačić da kaže ko je od funkcionera DS formirao Dveri

Bivši predsednik Demokratske stranke i nekadašnji ministar odbrane u Vladi Srbije Dragan Šutanovac ističe da nema saznanja da je bilo ko iz DS učestvovao u formiranju Dveri i da bi Dačić, ukoliko ima takva saznanja, trebao javno da kaže imena političara iz te stranke koja sa to učinila.

Foto:N1

„Mislim da izjava svakog ozbiljnog političara mora da se daje sa dozom odgovornosti, bez ikakve mogućnosti za dvostruka tumačenja. Ako je imao takva saznanja, Dačić bi morao kaže koji su to političari radili na formiranju Dveri. Lično nisam učestvovao u tome, niti imam bilo kakva saznanja da je DS uticala na stvaranje tog pokreta“, rekao je Šutanovac za Nova.rs.

Od bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, nismo uspeli da dobijemo komentar na tvrdnje Ivice Dačića da je vrh DS, koju je 2011. godine on vodio, stvorio pokret Dveri. S druge strane, Kostićeve tvrdnje da su Dveri uticale na njegov poraz na predsedničkim izborima, ranije je i sam Tadić iznosio.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare