Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna da li će i sledeći put na gostovanje na TV Prva doći kao premijerka, uz napomenu da ne bi imala ništa protiv. Brnabić je rekla da u Srpskoj naprednoj stranci ima dobrih kandidata za tu funkciju, "nekoliko kandidata iza kojih bi stala".

Ona je rekla da postoje ljudi sa kojima ne bi nastavljala saradnju, ali nije korektno da o tome govori.

Upitana o saradnji sa Socijalističkom partijom Srbije ili Aleksandrom Šapićem, Brnabić je odgovorila: „Ne znam i ne odlučujem ja“.

Ona je rekla da će u utorak biti objavljeno kako će izgledati školska godina od 1. septembra napominjući da ohrabruje manji broj pacijenata od korona virusa koji zahtevaju bolničko lečenje, jer 11 dana uzastopno pada broj takvih pacijenata.

Ministarstvo prosvete radi na stručnom uputstvu za početak školske godine, postoje još neka otvorena pitanja. Sutra kad se vratim iz Kruševca, u 15 sati imaćemo finalni sastanak, navela je ona.

Brnabić je rekla da je za utorak u devet ujutro zakazana sednica Kriznog štaba, posle čega je planirana konferencija za novinare kako bi građane obavestili kako će izgledati nastava od 1. septembra.

Najbliži smo tome da od 1. septembra, pre svega prvaci, đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školi. O svemu ostalom u utorak, kada završimo sve, ponovila je Brnabić.

Građani su veoma disciplinovani, mere daju rezultate, rekla je Brnabić i navela da je Srbija sada još dalje od uvođenja restriktivnih mera poput varednog stanja ili policijskog časa.

Broj od 255 obolelih dnevno je i dalje visok i moraćemo disciplinu da zadržimo dok vakcina ne bude dostuna građanima Srbije, istakla je ona.

Mi smo rekli da ćemo biti jedna od prvih 20 država koja će dobiti vakcinu. Pregovaramo sa različitim kompanijama i partnerima i očekujem da čim vakcina bude bezbedna, završe se sve faze testiranja, mi je dobijemo, istakla je Brnabić.

Brnabić je odbacila tvrdnje da su građani izgubili poverenje u Krizni štab.

Škola nam je prioritet, potom privreda, jer od nečega mora da se živi, potom je kultura treće pitanje, kako da pokrenemo pozorišnu sezonu, bioskopi, muzeji i poslednja tema je sport, napomenula je.

Brnabić je istakla da joj je teško da javno osudi ono što je uradio predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević odlaskom u Knin, jer predsednik Aleksandar Vučić vodi takvu politiku da se nikada više Srbi ne dele i svađaju.

Ona je, međutim, istakla da ne razume čin Miloševića i da smatra da je to ponižavajuće.

Razumela bih to kada bi Srbi nešto iz toga dobili, kada bi, evo rećiću lično, hajde da odemo tamo kada srpska sela dobiju struju, rekla je Brnabić.

Odnosi Beograda i Zagreba su kompleksni i dalje teški, ali mi uvek šaljemo poruku mira i pomirenja. Ne tražimo da priznate zločin, samo da pustite nas da tugujemo te dane, želimo pomirenje, ne poniženje i na poniženje nećemo pristati, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da će Srbija imati deficit budžeta na kraju godine, ali ne veći od sedam odsto, dok javni dug neće preći 60 odsto BDP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare