Nova epizoda podkasta Snaga uma je pred vama! Gost Miljane Nešković ovog ponedeljka je Vladimir Pajić, umetnik, konzervator, restaurator i odbornik Skupštine Beograda ispred Pokreta slobodnik građana. Kako je Pajić nedavno oslikao mural Milutinu Zariću na jednom od stubova Starog savskog mosta, a svojevremeno i pokrenuo inicijativu MOSTAJE, kao odgovor na najave o rušenju tramvajskog mosta u centru Beograda, tema današnje epizode je gubitak niti sa sopstvenom kulturom, kao i odnos takozvanih "nacionalnih interesa" sa našom strahovito bogatom, ali i krhkom kulturnom baštinom. Simbolično, "gost" ove epizode je i sam Stari savski most, jer je Pajić u studio doneo maketu mosta koju je pre nekoliko godina izradio, kada je prvi put opstanak mosta doveden u pitanje. 

POGLEDAJTE JOŠ

Pajić je objašnjavajući fenomen ideje o rušenju jednog mosta objasnio kao čisto koruptivni projekat: „Njih prosto kultura tu ne zanima. To je dobra prilika da se uzme kredit, da se upuca u to, već se nagađa o tome ko će te poslove dobiti, naravno to su firme bliske vlasti… Tako da je to ono što vozi tu priču. S druge strane, da je u pitanju Depo, koji je mogao da se zapali pa je otišla parcela na doboš, ili da je to Savamala gde su tu dve-tri udžerice, pacovi, narkomani, zmije, pa da može da to sruši za jedno veče bagerom, oni ne bi imali ovaj problem. Zagrizli su ono što ne mogu da progutaju sa Starim savskim mostom. Sada je na nama da im taj zalogaj guramo u grlo, pa da vidimo dokle će. Pritom, naravno, s plemenitom idejom da će ovaj most ostati. To može da bude pešačko-biciklistički most, može da bude most koji evocira uspomene i da bude most koji je u horizontu Starog Sajmišta koje je zakonom zaštićeno, jer je poseban lexs specialis donesen samo za Staro Sajmište. Zašto most ne bi bio deo te priče, kada jeste deo te priče?“, rekao je Pajić i dodao da su priče o tome kako je to „nacistički most“ nedopustive iz kulturnog i istorijskog aspekta.

„Ako smo u Drugom svetskom ratu stradali, onda nikako ovaj most koji smo osvojili u Drugom svetskom ratu ne može biti nacistički most. Ako je on osvojen od strane partizana, od strane Crvene armije, onda je to najbeogradskiji most koji može da postoji, zato što smo vratili naš grad sebi“, ocenio je Pajić i istakao da će „most sigurno ostati“, jer je previše ljudi koji nikako neće dopustiti rušenje. „Ako pokušaju da ga ruše, branićemo ga i sigurno nećemo biti sami“.

BONUS VIDEO: Dejan Tiago Stanković: Uveren sam da naš predsednik nije toliko lud privatno

Komentari

Svi komentari (0)