Valjevo i okolina nije svesna opasnosti istraživanja litijuma u Lukavcu

Podcast 05. maj. 202212:22
Podeli:

Istražne bušotine kompanije Euro litijum u selu Lukavac kod Valjeva izazvale urušavanje bušotina koje su procurele, zatrovane bunare i njive. Posle 50 godina presušili bunari. Šta će biti ako sprovedu plan 500 bušotina? Marković: Predsednik Vučić i premijerka Brnabić su nas prevarili jer su obećali prestanak istražnih radnji, zbog toga nećemo odustati od protesta! Jedan od meštana koji je imao plantažu od 40 hektara jagoda pored Kolubare morao da je zatvori zbog zagađenja koje je izazvalo bušenje Euro litijuma. Branko Arbajeter, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva kaže da mu je zbog vode zagađene borom, ugroženo 3,5 hektara zasada borovnica. Pitanje je ko će nadoknaditi štetu? Gosti: Mirko Marković - Marš s Kolubare i Branko Arbajter - vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u selu Lukavac.

Teme podcasta koji vodi Đuro Svilar su sve ono što svakog pojedinca tišti, pitanja na koja nije mogao naći odgovor, problemi za koje nadležne službe nisu imale razumevanja ni htenja da ih reše. Između ostalog, Komunalne teme, školstvo, zdravstvo, pravne nedoumice, zaštita potrošača….dakle od pojedinačnog problema ka opštem rešenju. Cilj nije kritika već rešenje.

Ako želite da budete moji saradnici i novinari na terenu, šaljite pitanja, fotografije, snimke na FB, Twitter, Instagram Pitajte Đuru ili šaljite pitanja na email: pitajtedjuru[email protected], a tu je i Viber broj na koji možete pisati ili slati „problem“ u vidu fotografije ili videa sa terena, 069 893 00 23.

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

Bonus video: Hoće li Košutnjak ostati pluća Beograda ili će ga prekriti beton?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar