Nova epizoda podcasta Snaga uma je pred vama! Gost Miljane Nešković je novinar, glavni urednik Nova novina i jedan od naših najpopularnijih kolumnista Ranko Pivljanin, čovek koji u medijima ima 35 godina iskustva, što bi prema računici koja kaže da je "jedna novinarska kao sedam ljudskih", značilo da ima skoro dva veka života u ovom "našem novinarstvu".

Tema današnje epizode je upravo to naše novinarstvo – kako se silovitom brzinom menja, dok sve ostaje isto? Dobili smo digitalizaciju, ali i površnost. Više nas ne šalju na Goli otok zbog krivih pogleda, ali zato ni ne postoje nikakvi parametri kompetencije, pa uglas govore svi. Dobili smo medijske korporacije, novine su na globalnom nivou postale proizvod, a vesti su umesto važnosti dobile i tržišnu vrednost. Kako to utiče na ono što čitamo i gledamo? Kako je život novinara izgledao nekad, a kako izgleda sada, nakon svih promena koje je ova profesija doživela na globalnom nivou. Pivljanin kaže da su se na pisaćim mašinama tekstovi pisali teže, ali da su bili bolji i da je novinarstvo krenulo nizbrdo onda kada su urednici prestali novinarima da bacaju tekstove i počeli da objavljuju sve.

POGLEDAJTE JOŠ

Kako je objasnio, opšta kakofonija u kojoj se isto vrednuju reč akademika i reč laika je opasna karakteristika ovog vremena:

„To je manir ovog doba, da se sve relativizuje. Kada može da se priča svašta o svačemu, onda se ne priča ništa ni o čemu. U toj kakofoniji koja se tako pravi imamo ovo na čemu aktuelna vlast vlada. Svi mi nešto pričamo, ali to je kao da nas trideset vrišti u nekoj šumi, a oni odjeci se preklapaju. Mislim da je to planetarna stvar, da nije samo naš izum ovde. To je neko dobro smislio. Kad je manje šumova, onda se i čuje i vidi kad neko nešto kaže. Poenta je da se napravi atmosfera koja je takva da ničija reč, ništa što se govori i ništa što se tumači nema težinu, pa je sve onako – šala, komika“, rekao je Ranko Pivljanin i istakao da se on i dalje vodi pravilima „novinarske škole“ i da se nada da ovo što danas imamo nije kraj profesije koju voli:
„Nadam se da će ostati neki posvećenici. Bilo bi ružno da ova profesija završi u ovom blatu u kom je sada, da tako skonča. Ako treba da se pogine, neka se pogine junački, kao na nekom bojnom polju“, zaključio je novinar Ranko Pivljanin i napravio paralelu sa pričom o smrti poezije i rečenicom „da smo znali da će poezija umreti, ali ne i da će se ovoliko mučiti“, dodavši da je nada da će se naša profesija vratiti osnovnim principima koji su u novinarstvu važili oduvek. Novu epizodu podcasta Snaga uma sa Rankom Pivljaninom možete pogledati već sada!

Bonus video – Branko Rosić: „Valjda si se naživeo“ je ispiranje mozga za iole starije ljude

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)