Miloš Timotijević: Nasilje i mržnja dolaze iz nemogućnosti da se nešto objasni

Podeli:

U novoj epizodi podcast-a Snaga uma, Miljana Nešković ugostila je glumačku zvezdu Miloša Timotijevića!

Timotijević niže upečatljive uloge pre svega zato što je veliki radnik među glumcima. On radi na svakom liku dok ne dođe do tačke u kojoj diše s njim, hoda i budi se s njim, razume sve njegove porive, što je jako dobra vežba tolerancije, ali i bližeg razumevanja ljudske prirode. Tumačio je i narcise i nasilnike, i egomanijake i opsesivce, i blage i pitome ljude, pa je tema nove epizode posvećena upravo karakteristikama dominantnih tipova ličnosti iz bogatog Miloševog glumačkog opusa, ali i razgovoru o životu, pritiscima koje sami sebi namećemo, potrebi za kontrolom i potvrdom koju često tražimo na pogrešnim mestima.

POGLEDAJTE JOŠ

Kako je objasnio, pristup „ulaženja u cipele drugog čoveka“ primenjuje i u životu kada se ljudi ponašaju agresivno ili njemu neshvatljivo, pre nego da odreaguje istom merom, pre svega se potrudi da razume porive osobe. Na taj način pristupio je i pretnjama i porukama ispunjenim govorom mržnje koje je dobio zbog uloge u seriji Južni vetar, nakon što je emitovana epizoda u kojoj se njegov lik ljubi sa drugim muškim likom.

"Moj ključni problem tu je bio što sam ja znao da jedno dvanaestogodišnje dete, na primer, ne bi takve stvari pisalo da nije u kući čulo da je to u redu. Onda sam se trudio da pomerim fokus na taj problem kada su me novinari zvali da me pitaju za komentar o tome ", objasnio je Timotijević. "Tu su najveći problem bili nasilje i loš odnos prema LGBT populaciji".

Miloš je istakao da je tu dodatni paradoks to što je ljudima od svega što se dešava u Južnom vetru najviše zasmetao poljubac: "Ubistva se dešavaju, mučenja, maltretiranja, objektivizacija žena, na više nivoa... Hiljadu stvari se tu dešava, ali ne gej poljubac je problem. I to mnogo govori o nama (...) Ne možeš nikome braniti da bude ono što jeste".

Miloš je u karijeri imao priliku da glumi i razume i likove koji su isključivi, skloni nasilju i agresivni prema svim različitostima tako da je prokomentarisao ovaj fenomen i iz te pozicije: "Stvar je vrlo jednostavna. Nasilje dolazi iz nemogućnosti da se nešto objasni. Onog trenutka kad nemaš više nikakvu argumentaciju, ti ulaziš u fizički obračun. Samim tim, ljude treba edukovati. Zato je jako bitno da se bave školom, čitanjem i konzumiranjem umetnosti zato što to oplemenjuje. Onda shvatiš koliko je ovaj život kratak, koliko ovaj život može da bude lep, koliko smo svi različiti i koliko je lepo to što smo svi različiti, koliko je lepo da svi imamo drugačije mišljenje... Tada shvatiš da nemaš nikakvu potrebu da budeš agresivan niti da ulaziš u nasilje. Edukacija, umetnost i trening", poručio je Timotijević u novoj epizodi podcasta Snaga uma koju vam preporučujemo da pogledate u celosti na našem portalu.

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

BONUS VIDEO: Aleksandar Jovanović Ćuta: Vučić cedi suvu drenovinu, njegov model mržnje puca

Komentari

Vaš komentar