Glumica Jelena Stupljanin ove nedelje gostovala je na Nova.rs u podcastu Snaga uma. Tema epizode je bila usmerena ka vrednovanju sopstvenog rada i sopstvene vrednosti, od čega kasnije zavisi i to kako vrednujemo (ili ne) druge, ali i do koje mere zaista poštujemo sopstvenu zemlju, koju ovih dana dajemo na raspolaganje stranim korporacijama za kopanje i eksploatisanje. Kako je u razgovoru objasnila, tokom vremena u kom se zalaže za pomoć seljacima koji u dolini Jadra brane svoju obradivu zemlju posebnu pažnju joj je privlačilo to do koje mere nismo kao društvo svesni vrednosti naše zemlje i do koje mere je u praksi i kad je važno ne poštujemo.

Kako je objasnila, ona je vaspitana u duhu skromnosti i onoga što je nama na ovim prostorima predstavljano kao skromnost, što u praksi često znači i nepoštovanje sebe i svog rada. Kada je zbog školovanja otišla u Njujork i naišla na pristup u kom se podrazumeva da ljudi sami moraju prvi da vrednuju svoj rad, prvi put je počela da razmišlja o tome kako je to pogrešna postavka.

POGLEDAJTE JOŠ

„Ta skromnost, sa kojom sam ja otišla u Ameriku, je mene dovela do toga da shvatim da je to lažna postavka stvari i da se mi ovde susrećemo sa raznim kompleksima baš zbog toga. Kažemo – neću ja sebe da namećem, to je pogrešno. A onda je jako nezgodna crta koju pređemo kada shvatimo da smo zgaženi zbog toga, pa onda postajemo besni, arogantni, imamo negativna osećanja prema drugima… Sve zato što nikada nismo ustoličili da ono što radimo, ono što

predstavljamo i ono što vredimo nikada nije vrednovano na pravi način“, objasnila je Jelena u novoj epizodi podcasta Snaga uma i dodala da je skromnost vrlina onda kada podrazumeva povećanu empatiju prema drugima, a ne manjak samopoštovanja pa posle povod da prozivamo sve koji nisu kao mi. Jelena je istakla i da je veliki problem to što u medijima mi nemamo edukativne sadržaje i podsticajne programe koji bi pomogli ljudima da rastu, da se osnaže i da vrednuju sebe, svoj rad, pa onda i svoju zemlju na pravi način.

BONUS VIDEO: Jelena Stupljanin: Srbija je u večnom pubertetu, sa stalnim ispadima besa

Naše podcaste možete slušati i na platformama gugl podcastapple podcastsoundcloud, spotifystitchercastboxdeezer i podcast.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Kako je sama ovih dana istakla na svom Instagram profilu, ovo je bio jedan od najotvorenijih razgovora koje je Jelena Stupljanin u medijima imala, a da nije zažalila.

Komentari

Svi komentari (0)