Pisac i novinar Branko Rosić ove nedelje bio je gost u novoj epizodi podcasta Snaga uma na Nova.rs i sa Miljanom Nešković razgovarao o motivima slobode, sigurnosti, ali i o putovanjima kao o ultimativnoj slobodi. Kao pisac Rosić svoje čitaoce maestralno provodi kroz gradove Evrope po kojima vešto razbacuje likove, ali ih provodi i kroz Beograd, u svakom romanu stavljajući akcenat na neki drugi deo grada koji poznaje u „dušu“.

Kako je potvrdio, jako je važno putovati stalno jer samo tako možemo da ne gubimo svest o tome koliko se gradovi, ljudi i svet stalno menjaju. Mi smo svesni da se Beograd menja, ali ako ne putujemo nemamo svest o tome da i gradovi u kojima smo bili pre 20 godina više ne liče na ono što smo videli tada.

POGLEDAJTE JOŠ

Rosić je prokomentarisao i način na koji se Beograd menja poslednjih godina, ali i poslednjih decenija u odnosu na načine na koje se menjaju drugi gradovi Evrope:„Unazad decenijama mi imamo neka loša rešenja. Došli smo do toga da nemamo nijedan dobar trg. Uvek su polemike.Nema jedinstva oko toga kako bi trebalo nešto da izgleda. Vračar… Mi stalno politički pričamo o arhitekturi koja je plodaktuelnih vlasti, ali ne pričamo šta šta je s Vračarom u poslednjih godina. To su kotline od tih kocki džinovskih.

Moglibismo da se pozabavimo time. Tu su i ovi sad užasi u vidu ovih zgrada kod Kalemegdana. Ali opet, vratimo se idilično, u doba najboljeg, tuga premijera Đinđića i gradonačelnika Bogdanovića koji su napravili jedan od najodvratnijih podzemnih prolaza u Beogradu, kod Sajma. Morali bismo malo da budemo objektivni i da šire sagledavamo zašto nam se poslednjih godina dešava da neko zida kod Kalemegdana. To je užas, ali je užas bio i taj prolaz“, objasnio je Branko
Rosić i rekao da svi treba malo više da se udubimo u komunalije grada da ne bi bilo ovako kako je.

Bonus video – Branko Rosić: „Valjda si se naživeo“ je ispiranje mozga za iole starije ljude

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar