Ana Mihajlovski: Ćutimo o seksualnom uznemiravanju

Podcast 01. feb. 202116:00 > 16:14
Podeli:

Ana Mihailovski je u novoj epizodi podcasta Snaga uma govorila o seksualnom uznemiravanju (naročito u javnom poslu), nonšalantnom "gledanju kroz prste" okoline na nedopustiva ponašanja i posledice koje sve to ima.

„Ne treba ženu da bude sramota kad je neko seksualno uznemirava. Zakon vrlo jasno definiše seksualno uznemiravanje, ali je to u društvu i dalje siva zona. Na nama je da govorimo dok svima ne postane jasno da ne sme da se ide izvan zakona u ovakvim situacijama. Sam čin, komentar, naizgled šaljiva poruka, uvreda, omalovažanje, neprikladan dodir, nije možda prestrašan, ali je tlo za mnoga velika zla. Čim ljudi naiđu tu vrstu opuštenosti i vide da im prolazi, brzo sebi daju za pravo da urade mnogo više i to ide dalje. Zato seksualno uznemiravanje ne sme da bude siva zona“, objasnila je Ana.

Kako to da u 21. veku javnost odlučuje ko ima pravo da se pobuni zbog seksualnog uznemiravanja, pa čak i nasilja, a ko ne? Koliko tabloidi doprinose sistemskom sramoćenju žena i osnažuju nasilničko ponašanje? Na koji način svi mi možemo da stanemo na put tom primitivizmu? Koliko je vremena ženi koja u mladim godinama nailazi na seksualno uznemiravanje potrebno da se osnaži i oslobodi stida koji od početka ne bi trebalo da bude njen? Na ova i mnoga druga pitanja Ana Mihailovski je razgovarala otvoreno.

„Meni je trebalo mnogo godina da se osnažim i da izađem iz tog zatvora, a ne treba da bude tako. Kad ovaj razgovor izađe, biće onih koji će komentarisati da sam ja niko i ništa da pričam na ovu temu. A istina je da sam ja živo biće, koje živi i ima pravo da govori o životu. Živimo u 21. veku i treba da govorimo i zato mi je drago što danas govorim“, istakla je Ana o ovom razgovoru koji je za nju veliki iskorak jer, kako kaže, nikad nije za medije govorila o ličnim životnim stavovima i intimnim osećanjima.
Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar