Ana Mihajlovski: Nikad nisam ovako govorila u javnosti

Podcast 01. feb. 202113:26 > 13:27
Podeli:
Miljana Nešković i Ana Mihajlovski Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Danas u 16.00 na portalu Nova.rs ne propustite novu epizodu podcasta Snaga uma - razgovor Ane Mihajlovski i autorke Miljane Nešković na temu seksualnog uznemiravanja (naročito u javnom poslu), nametanja stida ženama od malih nogu i sistemskog osnaživanja nasilnika.

„Kako smo došli do toga da je ženu sramota da kaže da je neko seksualno uznemiravao? Imam primer koleginice koja je na jednoj televiziji doživela da je urednik udari po zadnjici u redakciji. Ona je slučaj prijavila HR-u, kao što treba, ali je onda od kolega doživela osudu. Oni su je napali što kao pravi dramu. Svi mi treba da budemo ta žena i svi mi treba tako da reagujemo. Ne sme ženu da bude sramota u takvoj situaciji. I ne smemo da idemo izvan zakona u ovakvim situacijama. Sam taj čin nije možda prestrašan, ali je dobro tlo za mnoga velika zla. Čim ljudi vide tu vrstu opuštenosti, brzo sebi daju za pravo da urade mnogo više i to ide dalje. Zato seksualno uznemiravanje ne sme da bude siva zona“.

„Stalno nam se nameće neka potreba da se pravdamo. Šta god da se desi, prvo se gleda u ženu – šta je ona uradila da to izazove, šta je sve uradila da to izbegne, čega ona treba da se stidi… Kad ovaj razgovor izađe, biće onih koji će komentarisati da sam ja niko i ništa da pričam na ovu temu. A istina je da sam ja živo biće, koje živi i ima pravo da govori o životu“, rekla je Ana Mihajlovski o ovom razgovoru koji je za nju veliki iskorak jer, kako kaže, nikad nije za medije govorila o ličnim životnim stavovima i intimnim osećanjima.

„Meni je trebalo mnogo godina da se osnažim i da izađem iz tog zatvora, a ne treba da bude tako. Živimo u 21. veku i treba da govorimo i zato mi je drago što danas govorim“, istakla je Ana.
Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar