"Ako je baba trpela, ako je mama trpela, mi nećemo“; "Ako se plašiš mraka zapalićemo i ovaj grad"; "Žena je rodila sve nas, žena će roditi i revoluciju" - to su neki od slogana istaknuti na protestu žena koji je inicirao kolektiv Ženska solidarnost, a sociološkinja Jelena Riznić u podcastu "Život na srpskom" otkriva šta sve stoji iza njih.

„Žena je rodila revoluciju, muškarac ubija revoluciju, institucije ćute, žene izlaze na ulice“, objavljeno je uz najavu novog protesta u petak, 7. oktobra 2022, u 17 sati, u centru Beograda – pred redakcijom Informera.

Devojke iz kolektiva „Ženska solidarnost“ su aktuelne proteste i inicirale reagujući na intervju sa silovateljem objavljen u tom tabloidu, ali za izlazak žena na ulicu ima još mnogo razloga. U razgovoru s Jelenom Riznić saznajemo ko su mlade feminističke snage Srbije, koji su gorući problemi i kakvu energiju protesti kanališu u trenutku kad su ženska prava tema broj jedan u celom svetu.

Autorka podcasta „Život na srpskom“ je Ana Kalaba.

Pogledajte još:

***

„Život na srpskom“ je lifestyle podcast u kojem novinarka Ana Kalaba razgovara s gostima o malim-velikim stvarima koje čine živote nas običnih smrtnika u zemlji Srbiji, nekad tako specijalnim, nekad tragikomičnim, čak apsurdnim. Ideja je da to bude prostor gde se razbijaju neke predrasude i otvaraju novi vidici. Jeste li dovoljno otvoreni?

Naše podcaste možete slušati i na platformama gugl podcastapple podcastsoundcloud, spotifystitchercastboxdeezer i podcast.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)