Foto: Screeanshot/Facebook/SAČUVAJMO PANTERA!

Ima evo skoro mesec dana kako celu Srbiju, a naročito Vojvodinu, preciznije Bačku, u pripravnosti drži jedna poveća crna mačka, za koju nismo sigurni ni da postoji.

Prvo su je, navodno, viđali u okolini Apatina, a sada se crni panter prošetao do Vrbasa. Da li je neko pustio buvu i sad se grohotom smeje na napise u medijima i bezuspešne akcije potrage za velikom garavom mačkom ili se zverka i dalje šunja kroz vojvođanska šipražja, izgleda još skoro nećemo saznati.

Da ne prejudiciramo rezultate potrage, ali histerija oko pantera neodoljivo podseća na lažne dojave o bombama.

Pre više od dve nedelje histeriji je doprinelo i saopštenje, odnosno upozorenje JP „Vojvodina šume“: „U atarima opštine Apatin je uočen crni panter (leopard). Predator je izrazito opasan, i ovim putem apelujemo na građane da vode računa o sebi i svojim bližnjima“.

I opština Apatin je uputila upozorenje građanima. Šta će ljudi, bolje je da upozore građane u slučaju da se velika crna mačka stvarno šeta po okolnim selima, nego da se desi nešto pa da im se na nos natrlja da ništa nisu učinili.

Druga stvar je ovde sporna. Kako to da u državu „ekonomskog tigra“ ušeta njen garavi rođak, a da se niko ozbiljno ne pozabavi time i kaže građanima da mačke ima ili nema.

A možda tako i treba. Zašto bismo lupali glavu o poskupljenju struje, stambenih kredita, kirija, potrošačke korpe, inflaciji, Kosovu, kad je interesantnije da se bavimo lovom na srpskog crnog pantera.

Kako to da država koja digne borbene „migove“ da sruše neki dron ne može da digne neku silu i rastereti malo građane „rizičnog područja“.

Valjda ta životinja, kao i sve ostale, za sobom ostavlja neke tragove. Šape su joj, mogao bih da se kladim, veće nego kod mačke. Valjda bi neko primetio otiske. Verovatno i kaki više nego maca, pa bi iskusni lovac na mestu gde se „stelt“ panter olakšao imao nesumnjiv dokaz da je ovaj zubati turista ovde. Tražili su ga i termovizijskim kamerama i ništa. Nisam siguran da je ijedan zoo-vrt u blizini prijavio nestanak ove životinje.

Mogao bih da nastavim sa smatranjima zoologa amatera do jutra, ali rezultat će biti isti – neće biti zvaničnog obaveštenja da li građani Apatina, Šida, Vrbasa ili Feketića treba da se zabarikadiraju u svojim stanovima i kućama ili mogu da nastave sa normalnim životom.

Ovako nas je država iz polja realnosti uvela u polje kvantne mehanike i eksperimenta poznatog kao „Šredingerova mačka“, koja istovremeno može da bude i živa i mrtva sve dok se ne otvori kutija u koju je stavljena.

Ovaj eksperiment doživljavao sam kao neku apstraktnu misaonu igrariju kojom se zanimaju kvantni fizičari dok nismo u Srbiji dobili apatinskog pantera koji istovremeno i postoji i ne postoji.

Ali, ako postoji kreće se pravom rutom. Ako se zadrži u Feketiću, to će mu biti kraj. Predsednik je tamo već spasavao ljude. A onda? Onda ćemo da pecamo veliku belu ajkulu ispod Brankovog mosta.

BONUS VIDEO: Kesić ulovio crnog Pantera iz Apatina i greota da se baci

Komentari

Svi komentari (3)