Podeli
Foto: NOVA S

Srbija je 2020. godine izgleda postala pogodno tlo za desničarske i ultradesničarske ideje i pokrete. Nakon narodnih patrola, Levijatana, Miše Vacića i drugih, na ulicama Beograda red je, čini se, počeo da zavodi i jedan Amerikanac. I to čovek sa veoma kontroverznim dosijeom.

Reporter: Marko Novičić

Osnivač pokreta “Rise Above Movement” Robert Rando ozloglašeni je neonacista i beli supremacista iz Sjedinjenih Američkih Država. Po svemu sudeći, Rando trenutno živi u Srbiji, i to još od marta.

“Ono što je skrenulo pažnju na nas i razlog što nas nazivaju domaćim teroristima je nekoliko pesničenja tokom Trampove kampanje. Smešno je što kažu da smo ultranasilna grupa i da sam ja najomraženija američka ličnost. Ipak, FBI nije pronašao ni jednu jedinu žrtvu u našem slučaju. Nije bilo nikakvih prijavljenih povreda”, izjavio je Rando za emisiju “Među nama” koja se emituje na televiziji Nova S.

Foto: NOVA S

Pročitajte još:

Ipak, prema rečima kanadskog novinara Majkla Kolborna, koji piše o ultradesničarskim aktivnostima u centralnoj i istočnoj Evropi, Rando je 2009. osuđen na godinu i osam meseci zatvora upravo zbog jednog napada.

“Bio je deo jedne bande i učestvovao je u obračunu sa drugom bandom, zbog čega je dobio skoro dve godine zatvora, jer je nožem izbo člana suparničke grupe, i to pet puta. Nakon toga se preselio u Kaliforniju, a nekoliko godina kasnije, nakon izbora Donalda Trampa za predsednika, odlučio je da se mnogo više uključi u ultradesničarske aktivnosti”, rekao je novinar portala “Bellingcat” Kolborn za Novu S.

Dodaje i da je tako 2017. godine nastao njegov ultradesničarski pokret, koji je sklon agresivnom odnosu prema onima koje smatraju protivnicima.

“Ekipa koju je okupio bila je napravljena po uzoru na ono što je mogao videti u centralnoj i istočnoj Evropi. Želeo je nešto što bi bilo bliže ‘strejt edž’ supkulturi, u kojoj nema konzumiranja alkohola, ali su pripadnici dobro istrenirani za MMA borbe i više podsećaju na fudbalske huligane. Takođe, reč je o supkulturi koja je povezana i sa modnim brendovima”, objašnjava Kolborn.

Foto: NOVA S

Rando ima svoj brend – Will2Rise. Tako se zove i firma koju je osnovao u Beogradu, a koja mu omogućava boravak u Srbiji. Nedaleko od njegove prodavnice na Karaburmi osvanuo je i grafit na kom piše “Pobijte svoj lokalni antifa šljam”, dok je sam Rando rekao da je došao kako bi očistili taj deo grada.

“Ja ne mislim da je slučajno što je taj čovek došao upravo u Srbiju. Ako pogledamo gde je bio i pre toga, bio je u Ukrajini, Bugarskoj, Mađarskoj, gde već postoje jake neofašističke snage, znači da je on povezan sa svim tim organizacijama, i da takve organizacije postoje i u Srbiji i da daju podršku ljudima ko što je on. Da tu postoji čitava mreža takvih organizacija u Evropi, a bogami i u Americi”, smatra istoričar Milovan Pisari.

Ali, postavlja se pitanje zašto je Rando odabrao baš Srbiju kao mesto na kom može da širi antisemitske poruke i propagira nadmoć bele rase?

“Svugde gde postoji siromaštvo i jake nacionalističke snage, tu je pogodno tlo za te neonacističke i fašističke grupe. Srbija svakako jeste pogodno tlo za to”, objašnjava istoričar.

Foto: NOVA S

Zbog fizičkih obračuna i propagiranja neonacističke ideologije, protiv Randa je i dalje u toku žalbeni postupak.

Ukoliko se to ne završi povoljno po njega, mogao bi da se suoči sa novim suđenjem, a Srbija bi imala obavezu da ga isporuči Sjedinjenim Državama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar