voda
Voda; Foto: Frank and Helena / Cultura RF / Profimedia

Voda je ključni sastojak koji pomaže u izgradnji naših ćelija. Prema tome, veoma je važno da unosimo dovoljno vode jer je ona neophodna za pravilan rad svih sistema u našem organizmu.

„Voda pomaže kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt, pomaže u apsorpciji i prenosu hranjivih supstanci do ćelija, bitna je za održavanje telesne temperature, a ključna je za fizičke i mentalne sposobnosti“, rekla je nutricionista Libi Mils i dodala da je važno da ostanemo hidrirani da bismo mogli pravilno da funkcionišemo.

Nekoliko znakova mogu da ukažu na to da ne unosite dovoljno vode u organizam.

Imate glavobolje

Dehidratacija može da podstakne pojavu glavobolja i migrena. Ako vas glavobolje često muče, moguće je da ne pijete dovoljno vode. Veći unos vode možda neće u potpunosti rešiti problem sa glavoboljom, ali može da ublaži negativne efekte migrene, pokazala je studija objavljena u časopisu „Family Practice“​.

Koža vam je suva

„Voda je prirodna hidratantna „krema“ za kožu. I dok zdrava koža izgleda lepo, ona takođe deluje kao barijera za zaštitu tela”, kaže Mils.

Dehidratacija se može prepoznati i po suvoj koži. Ako primetite da vam je koža suva, pokušajte da pijete više vode jer će to pomoći u hidrataciji kože, pokazala je studija objavljena u časopisu ​“Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology“.

Češće ste gladni

Mills navodi da se osobe koje unose dovoljno tečnosti duže osećaju sitim. Prema tome, ako ste često gladni i stalno biste nešto da grickate, dodatna čaša vode mogla bi da vam pomogne da se osećate siti. Naravno, ako i dalje osećate glad, pojedite nešto.

Osećate se tromo

Iako ste se možda naspavali, ako niste popili dovoljno vode osećaćete se tromo i umorno. Nedostatak vode može da pojača zbunjenost i umor, a smanji oprez, pokazala je mala studija iz 2013. godine koja je objavljena u časopisu ​“The British Journal of Nutrition“​.

Žedni ste

Iako se može činiti očitglednim, „žeđ je prvi prirodni znak tela da vam je potrebna voda i to je znak da postoji određeni stepen dehidratacije”, kaže Mils. Kada dođe do dehidratacije, dolazi do veće koncentracije elektrolita, minerala poput natrijuma i kalijuma, zbog čega se javlja žeđ.

Pročitajte još:

Imate zatvor

Ako ne unosite dovoljno tečnosti , možete da imate problema sa zatvorom. Voda pomaže u celom probavnom procesu, uključujući i pražnjenje creva. Osobe koje imaju zatvor trebalo bi da bi piju dosta tečnosti, jedu hranu bogatu vlaknima i redovno vežbaju, piše Live Strong.

Promena boje urina

Normalna boja urina je bledo žuta. Ako se boja promeni i postane tamno žuta, to je znak da bi trebalo da popijete vodu, i da generalno unosite više vode u organizam.

Mills preporučuje da dnevno pijete između 11 i 16 čaša vode, što je u skladu sa smernicama koje je objavila klinika Mejo. Treba napomenuti da se oko 20 odsto potrebne tečnosti nalazi u hrani koja je bogata vodom, uključujući voće, povrće, jogurt i žitarice, pojasnila je Mils.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar