Zašto pocrvenimo kad nas je blam

Zdravlje 24. feb. 202114:23
Podeli:
Crvenilo
Foto: Savage x Fenty via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Ljudi uglavnom misle da mogu da kontrolišu svoje reakcije. Na taj način često filtriramo šta će drugi videti i adaptiramo se situaciji i trenutku. U svemu tome često zaboravljamo na detalje koje ne možemo da sakrijemo.

Koliko puta ste pokušali da sakrijete da vam je neprijatno ili vas je sramota, a obrazi su vam pocrveneli i „izdali“ vas? Koliko god se trudili da kontrolišemo situaciju, ovaj spontani odgovor organizma je nemoguće prikriti i karakterističan je samo za ljude.

Sajt Bright Side je pokušao da dođe do odgovora na pitanje zašto imamo ovakvu fizičku reakciju i šta se u našem telu dešava kad pocrvenimo.

Zapravo se radi o čitavom procesu koji dovodi do trenutka kada nam obrazi poprime crvenkastu boju. Čini se da je za crvenilo kriv simpatički nervni sistem koji je odgovoran za brze, nevoljne reakcije našeg tela.

Kad simpatički nervni sistem „primi“ specifičnu vrstu emocije, on šalje poruku nadbubrežnoj žlezdi da oslobodi hormon adrenalin, koji nam pomaže da reagujemo na potencijalno opasne situacije.

Pročitajte još:

Tokom lučenja adrenalina naš puls se ubrzava, što dovodi do širenja krvnih sudova, čime se povećava nivo kiseonika u krvi.

Istraživanja pokazuju da područja koja su najpodložnija crvenilu, poput obraza, vrata i ušiju, imaju drugačiju anatomsku strukturu koja omogućava ovu spontanu i nekontrolisanu reakciju.

Zašto sve pocrvenimo

Emocije – neprijatnost, stidljivost, zaljubljivanje, bes…Sve to su emocije zbog kojih lice može da nam pocrveni.

Temperatura – ako nam temperatura tela poraste zbog bolesti ili posle intenzivne fizičke aktivnosti, vrlo je izvesno da ćemo pocrveneti. Čim temperatura spadne – crvenilo nestaje.

Hrana i piće – jako ljuta hrana ili piće takođe izazivaju crvenilo.

Naučnici ni danas nemaju potpuno tačan odgovor na pitanje – koja je svrha crvenila. Postoji ipak nekoliko teorija, a tri su najprihvaćenije i najverovatnije.

Komunikacijska teorija

Crvenilo ima funkciju prenosa informacija našim sagovornicima ili drugim ljudima oko nas bez usmene komunikacije. Izgleda da nam pomaže da se oporavimo, a istovremeno drugima omogućava da povrate izgubljeno poverenje u osobu koja je pocrvenela.

Neželjena pažnja

Po ovoj teoriji osoba sa kojom komuniciramo brzo može da shvati da nismo zadovoljni pažnjom koju dobijamo. S obzirom na to da je crvenilo neizbežno, savršen je odgovor na situacije u kojima nas ispituju, hvale ili jednostavno – kad je previše neželjene pažnje usmereno na nas.

Izloženost

Crveni obrazi su odgovor ili posledica straha da će neka poverljiva, privatna informacija (laž, tajna) biti otkrivena. Tako pokazujemo da je ono što je insinuirano u razgovoru – istina.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar