briga o drugima
Foto: Promo

Junaci crtanih i igranih filmova često kriju obrasce ponašanja iz svakodnevnog života. Tako je Vendi iz Petra Pana, pre svega, oličenje osobe kojoj je stalo da udovolji drugima i pobrine se da imaju sve što im je potrebno. Usput često zanemaruje svoje želje i interesovanja, što se može vrlo lako okrenuti protiv nje, posebno kada stvari skrenu u pogrešnom smeru.

Zašto je ovaj sindrom učestaliji kod žena

Odgovor na to pitanje treba potražiti u detinjstvu, kada su devojčice učene da brinu, a dečacima je to prenošeno u manjoj meri, pišu na sajtu City Magazine. Mada, postoje izuzeci, kao što je, na primer, otac koji na sebe preuzima izradu domaćih zadataka kako bi pomogao deci da lepo napreduju u školi i u daljem životu. No, ovakvo ponašanje je češće izuzetak nego pravilo, budući da su obično majke te koje ovu obavezu preuzimaju na sebe. A pošto nijedna krajnost nije dobra, pa ni ova, bilo bi dobro da žene same prepoznaju da li se nesebično daju u odnosima, na svoju štetu, dok za to ne bude kasno.

Pročitajte još:

Koji su uzroci Vendi sindroma

Psiholog Ređina Insa smatra da je jedan od uzroka pojave ovog sindroma nedostatak odrasle figure u detinjstvu ili pak previše zaštitnički odnos i manjak autonomije. Ona dodaje i to da je u ranom uzrastu važno da imamo uzor na koji ćemo se ugledati, u suprotnom, javlja se briga. U radu sa ovim klijentima u zrelom dobu važno je otkloniti teret koji nose i predočiti im kako mogu da iskažu svoje potrebe i dobiju prostor koji zaslužuju. Ne treba zaboraviti ni na još jedan uzročnik ovakvog ponašanja, a to je manjak samopouzdanja, koji potiče od pogrešne slike o sebi, emocionalne zavisnosti ili straha od napuštanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)