Foto: wattanaphob kappago / Alamy / Alamy / Profimedia

NAPOMENA: Evropska unija je zabranila 4.000 hemikalija, među kojima je i isopropanol alkohol, čest sastojak mastila za tetoviranje. Regulacije EU koje se tiču hemikalija, poznate kao REACH (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals – registracija, evaluacija, autorizacija i restrikcija hemikalija), a čija ažurirana verzija podrazumeva pomenutu zabranu, usvojile su 2020. godine, kako ističe BBC, sve zemlje članice EU. Zvaničnici kažu da oko 4.000 hemikalija koje se koriste u mastilima mogu izazvati „rak ili genetske mutacije“. Međutim, toj odluci se protive tatu majstori i njihovi klijenti.

Nova pravila EU takođe utvrđuju maksimalne granične koncentracije za grupe supstanci ili za pojedinačne supstance – kao što su određene azoboje i kancerogeni aromatični amini, policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), metali i metanol.

Ovaj potez stupa na snagu pošto EU nastoji da zaštiti svoje građane od potencijalno štetnih hemikalija, navode u saopštenju.

Pročitajte još:

Svaki proizvod koji sadrži određene supstance u većim koncentracijama od propisanih biće zabranjen za prodaju prema zakonima EU o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničenju hemikalija (REACH).

Nova pravila su odobrena pre godinu dana, a EU je dala prelazni period od 12 meseci tatu umetnicima i industriji šminke da izmene svoje recepte. EU smatra da će nova pravila pomoći u zaštiti klijanata od niza zdravstvenih problema, od iritacije kože do raka. Neke od supstanci su već bile zabranjene u proizvodima za nanošenje na kožu, navodi Metro.

EU je navela da je cilj novih pravila da boje koje se koriste u tetovažama budu bezbednije. Naučnici još nisu došli do konsenzusa o direktnim vezama između raka i mastila za tetoviranje.

Međutim, prema nekim izveštajima, tatu umetnici tvrde da su dobavljači spori da ostvare bilo kakav napredak u pogledu alternativnih supstanci, što otežava kupcima da dobiju bezbedne obojene tetovaže. Mnogi su morali da odbiju klijente jer nisu u stanju da predvide kada će dobiti dobru zamenu za obojena mastila.

Pobuna tatu umetnika

Prema pisanju lista The Independent, tatu umetnici se žale da će nova pravila umanjiti poslovanje. Pokrenuta je i peticija da se „spasi“ Pigment Green 7 i Pigment Blue 15:3. Peticija do danas ima preko 1.75.000 potpisa.

Tattoo umetnici su takođe zabrinuti da će nova pravila dovesti do trajnog negativnog uticaja na ekonomsku konkurentnost evropskih tetovatora i pigmentera u odnosu na dobavljače van EU, i da bi mogla ozbiljno da ugroze profesiju.

Takođe postoji zabrinutost da bi se mnogi ljudi obratili umetnicima koji nude tetovaže ilegalno, kako bi ispunili svoju želju za obojenim tetovažama.

NAPOMENA: Zabrana uvedena u Evropskoj uniji, dakle, ne odnosi se na tetoviranje u boji u celosti niti na mastila za tetoviranje generalno. Odnosi se, zapravo, na određene hemikalije koje se, između ostalog, koriste u nekim od mastila za tetoviranje. Zabranjenih hemikalija ima i u proizvodima trajne šminke, te sama zabrana nije usmerena isključivo na tetovaže. Kako Deutsche Welle navodi u članku od 7.1.2022. godine, pozivajući se na pomenutu REACH regulativu, sigurnije alternative štetnim zabranjenim hemikalijama lako su dostupne na tržištu.

O nerazumevanju stvarnog značenja zabrane i među samim zemljama Evropske unije na koju se ona odnosi pisao je list Times Malta 8. januara 2022. godine. Kako se u članku navodi, zabrana hemikalija izazvala je konfuziju unutar sektora. Međutim, objašnjava se, zabrana se ne odnosi na tetovaže u boji u celosti, već samo na određene supstance korišćene u nekim od mastila.

Činjenica je da se zabranjene hemikalije nalaze u velikom delu mastila za tetoviranje, zbog čega su zaposleni ove industrije izrazili/e nezadovoljstvo. O tome je pisao i veliki broj svetskih medija, među kojima su ABC News, Deutsche Welle, BBC, Politico i drugi. Kako navode tattoo umetnici/e koji/e su govorili/e za Politico, ovakva zabrana otežaće njihov rad dok alternativa najčešćoj vrsti mastila ne bude široko dostupna i primenjena.

Industrija je svoje nezadovoljstvo iskazala i kroz potpisivanje peticije kojom se nastoji istaći negativni uticaj koji zabrana određenih pigmenata može imati za tetoviranje. Kako se ističe, ovakva zabrana mogla bi imati negativan uticaj na ekonomsku kompetitivnost industrije u EU u odnosu na ostatak sveta gde hemikalije nisu zabranjene te bi mogla dovesti do povećanja ilegalnih salona za tetoviranje sa lošim sanitarnim uslovima. Peticiju je, navodi Deutsche Welle, već potpisalo više od 175.000 tattoo umjetnika/ca.

Dakle, u Evropskoj uniji od 4. januara 2022. godine nisu zabranjene “tetovaže u boji” ni “tinta za tetoviranje”, već hemikalije koje se koriste u nekim od mastila. To će znatno otežati proces tetoviranja na neko vreme, dok druge vrste mastila ne dođu u salone za tetoviranje, ali ova zabrana ni u kom slučaju ne podrazumeva onemogućavanje tetoviranja u boji.

***

Bonus video: Kad od sebe napraviš čudovište zaslužiš i rekord u Ginisovoj knjizi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram