odnos roditelja u trudnoći
Odnos roditelja u trudnoći; Foto: Gasper Grubelnik / Alamy / Alamy / Profimedia

Trudnoća i rađanje deteta spadaju u najlepše događaje u životu jedne žene. Devet meseci uglavnom brzo prođe i zato je važno da sve vreme žena bude u sadašnjem trenutku, svesna jedinstvenosti vremena koje je nastupilo. Iako je beba još uvek u stomaku, ona je i te kako povezana sa majkom i oseća sve što oseća i ona. Te trenutke treba iskoristiti kako bi se ostvarila interakcija između majke i deteta.

Većina majki govori o svesti koju ima odmah o svojoj bebi i ljubavi koja se maltene rodi istog trenutka kada sazna za nju. Naglašeno je “većina”, jer ima i onih koje ovaj trenutak osete nešto kasnije, kada sa bebom provedu malo više vremena, odnosno, kada počnu o njoj da se brinu. Zbog toga možda i jeste važno još od prvih saznanja i prvih meseci trudnoće raditi na tome da se ovo povezivanje što pre dogodi.

Kako?

Kalendar trudnoće pomaže u praćenju razvoja bebe

Moderno vreme nosi sa sobom brojne mogućnosti, zato svaka žena može veoma lepo da prati i kontroliše sve, od planiranja do realizacije trudnoće. Tu tek priča počinje jer od momenta začeća do samog porođaja ima mnogo važnih mesta.

Pročitajte još:

U planiranju trudnoće sada pomažu brojne aplikacije koje se mogu skinuti sa Play prodavnice, dok se kalendar trudnoće može voditi i samostalno, bez pomoći modernih sredstava. Dovoljna je sveska i olovka. Prvenstveno je važno da žena kada odluči da radi na potomstvu, ima na umu da su neki datumi pogodniji, odnosno neki dani u ciklusu plodniji, a da o tome ne mora da lupa glavu. To sve preračunava putem ovog kalendara pa je i planiranje trudnoće samim tim lakše.

Od momenta kada sazna da je u drugom stanju, žena u konsultaciji sa lekarom pravi sopstveni kalendar i treba da zna sve faze u razvijanju bebe. Naravno, ovo treba da bude jedna relaksirajuća aktivnost, nikako opterećujuća, pošto je od svega najvažnije da majka u svemu tome uživa. Njeno uživanje direktno je proporcionalno dobrobiti koju beba oseća u stomaku.

Aktivnosti koje ženi prijaju važne su od najranijih trenutaka

Naučnici potvrđuju da se u prvoj polovini trudnoće razvija mreža neurona u mozgu bebe. Razvijaju se primarni moždani centri, dok nadgradnja u kori velikog mozga traje i do druge bebine godine. Od izuzetne je važnosti da u ovim prvim mesecima, dok je beba u prvoj fazi, majka bude izuzetno mirna i spokojna.

Izvesno je da se na ovo nije obraćala velika pažnja do pre nekoliko godina koliko se tome pridaje pažnja danas, ali se neka problematična ponašanja dece u školi povezuju sa ovom prenatalnom fazom, u kojoj majka možda još i nije shvatila da je trudna, pa je shodno tome, bivala u nekim stresnim situacijama.

U ovoj fazi trudnoće se preporučuje laganja šetnja i dosta dosta vitamina, koji se uzimaju preko hrane, ali i iz suplemenata. Oni bi trebalo da stignu do bebe i pomognu joj da sami počeci razvoja budu utemeljeni na što boljim osnovama. Beba uzima majci najhranljivije materije, zato ona mora da vodi mnogo računa o sebi, prvenstveno o tome kako se hrani.

Odnos sa ocem i pre rođenja

Većina potcenjuje ulogu oca u bebinom prenatalnom životu. Smatra se da očevi ne mogu ni upola da se povežu sa bebom kao što to može majka tokom trudnoće i verovatno su u pravu. Ipak, očeva uloga ogleda se u sigurnosti i pouzdanosti koju mora da pruži majci, odnosno supruzi, a preko nje i bebi.

Ako se žena, bez obzira da li je supruga ili samo partnerka, oseća voljeno, poštovano i sigurno pored oca svog deteta, taj će osećaj sigurnosti biti garancija da će i bebi biti dobro. Odmena u fizičkim poslovima se podrazumeva, ali je i emotivna ispunjenost važna da bi se majka osećala lepo i spokojno.

Zajedničko vreme partnera, koje može da bude samo zajedničko ležanje, maženje i ćaskanje, povećava nivo serotonina kod majke, što se automatski odražava na bebu. Kažu da dodirivanje stomaka u nekim kasnijim fazama trudnoće može pomoći čak i kod fizičkog zbližavanja oca sa detetom.

Muzika kao bitan faktor

Naučnici iz Kalifornije došli su do zaključka da žene imaju potrebu da pevaju svojoj bebi dok je još u stomaku. Neka od tih istraživanja su i potvrdila da melodija koju je majka pevušila ili slušala tokom trudnoće biva veoma važna za bebu i kada se rodi.

Pročitajte još:

Odojče mnogo bolje reaguje na zvuke koje je još u stomaku slušalo. Beba inače od 16. nedelje trudnoće može da razume muzičke zvuke koji dopiru iz spoljašnjosti.

Najvažnije od svega je da mama pevuši često u toku trudnoće, naročito kada primeti pokrete bebe u stomaku, a potvrdu toga će dobiti kada se tek rođena beba smiri upravo na zvuk njenog glasa i poznate melodije koju je pevušila.

Briga o bebama i deci bolja je kad postoji povezanost

Povezanost sa bebom značajna je i nakon njenog rođenja. Emotivna briga i ljubav, podjednako su bitni kao i zadovoljenje osnovnih potreba za hranom i snom. Jedno ne ide bez drugog. Pored toga što je veoma lepo, nekada može biti i mnogo teško držati sve konce u svojim rukama kada je briga o novorođenčetu u pitanju. Moderne tehnologije koje su već pomenute i ovde olakšavaju posao. Sve o bebama i deci se može saznati sa internet sajtova koji nude pregršt korisnih informacija i saveta.

Naravno, ovakvi saveti uvek treba da se uzmu sa rezervom. Uvek je najbolje posavetovati se sa pedijatrom i stručnim licem, kada su briga i nega bebe u pitanju.

Kažu da su najlepše faze u podizanju deteta upravo trudnoća i prva bebina godina. Veza između mame i bebe tu počinje i ostaje neraskidiva do kraja života.

***
Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar