Šta se desilo sa prvom ženom vakcinisanom protiv korone

Zdravlje 16. apr. 202011:00
Podeli:
Eksperimentalne vakcine; Foto: Mathieu Pattier / Sipa Press / Profimedia

Otprilike mesec dana pošto joj je ubrizgana prva svetska eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa, 44-godišnja Dženifer Haler otkriva kako se oseća i kroz šta je prošla.

Dženifer ima 44 godine, dvoje dece i dobrovoljno se prijavila da bude prva osoba koja je primila ekspreimentalnu vakcinu u Sijetlu. Kako priča u prvom intervjuu nakon mesec dana, koji je dala za Telegraph, prvog dana nakon ubrizgavanja vakcine je imala groznicu, drugi dan jak bol u ruci, a onda je sve krenulo na bolje. Trenutno čeka drugu turu vakcine.

Foto:Tanjug/ AP Photo/Ted S. Warren

Dženifer je 16. marta postala prva osoba na svetu koja je pristala da bude deo eksperimenta i brzo je postala simbol borbe i spremnosti da bude žrtva u ime nauke koja ubrzano pokušava da reši krizu sa koronavirusom.

Pročitajte još:

Vakcina koju je dobila se zove mRNA-1273 i napravio ju je američki Nacionalni instituti zdravlja (NIH) i kompanija iz Masačusetsa, Moderna Inc. Čak i ako se pokaže uspešnom, na njenu globalnu upotrebu ćemo morati da čekamo od 12 do 18 meseci.

Haler otrkiva da je pre primanja vakcine morala da potpiše izjavu o odricanju odgovornosti na 45 strana i da su joj tu predočeni brojni rizici, između ostalog i to da će kasnije možda biti osetljivija na Covid-19. To je kontradiktorno jer vakcina služi upravo da napravi neku vrstu „imuno memorije“. Ipak, radi se o novom virusu o kom još nije moguće odrediti tačno trajanje imunizacije i Dženifer je znala za to.

Haler otkriva da iskustvo sa vakcinom nije bilo mnogo drugačije od onog kroz koje je prošla kada se vakcinisala protiv sezonskog gripa. Prvog dana temperatura joj je bila blago povišena, drugog je bolela ruka, a onda je sve krenulo na bolje i nije imala druge simptome.

„Postoji mnogo rizika ali ja sam pozitivna osoba i prednosti koje ćemo iz ovoga možda dobiti prevazilaze potencijalne rizike po moje zdravlje“, rekla je ona.

Dženifer je menadžerka i radi u sektoru biotehnologije, a i ranije je učestvovala u kliničkim ispitivanjima. Ovih dana će joj dati novu dozu vakcine i nastaviće da prate njeno stanje. Osim Haler, istu vakcinu su dobile još 44 osobe, a ubrzo nakon toga i u Kini je počelo eksperimentalno vakcinisanje 108 volontera drugom vrstom leka.

Trenutno postoji oko 70 vakcina u eksperimentalnoj fazi protiv SARS-CoV-2, ali samo tri se testiraju na ljudima.