Pravda pravosudje lekarska greska
Pravosuđe i lekarska greška Foto:Shutterstock

Problemi sa hemoroidima mogu se javiti u različitom životnom dobu, dok su uzroci i razlozi pojave izuzetno raznoliki, a simptomi podeljeni u četiri nivoa intenziteta. Kako brojne metode ne daju uvek efikasno rešenje problema i često zahtevaju pronalazak novih načina za suzbijanje upornih i teških simptoma, preporuka stručnjaka u ovoj oblasti jeste operacija hemoroida.

Prilikom pojave četvrtog stepena hemoroida potrebna je operacija i simptomi podrazumevaju njihovo prolabiranje kroz analni otvor, uvećanje i krvarenje. Sam zahvat se može realizovati na nekoliko načina, a delotvornost rezultata obezbeđuje dugoročno zadovoljstvo i otklanjanje i najmanje mogućnosti ponovne pojave simptoma problema sa hemoroidima.

Simptomi hemoroida i razlozi njihovog nastanka

Tegobe koje signaliziraju probleme sa hemoroidima odnose se na bol i osećaj nelagodnosti prilikom sedenja, zatim krvarenje usled pražnjenja creva, kao i njihovo prolabiranje izvan analnog otvora. Operacija hemoroida predstavlja intervenciju koja se predlaže u situacijama i fazama razvoja problema u kojima nije moguće pronaći efikasno rešenje u kratkom roku. U proseku, za 50% odraslih osoba najčešće se simptomi hemoroida javljaju do 50. godine starosti.

Naime, uzroci pojave hemoroidalnih tegoba jesu kontinurani zatvor i čvrsta stolica uz snažno naprezanje prilikom varenja i pražnjenja creva, zatim konzumiranje izuzetno ljute i kisele hrane, kao i višečasovno sedenje. Pored navedenih uzroka, hemoroidi se često javljaju tokom trudnoće za 35% žena, usled nagle pojave gojaznosti, nepravilne ishrane i naslednih faktora. Preporuka za otklanjanje hemoroida operativnim zahvatom daje se u situacijama kada druge tehnike nisu delotvorne, zatim dolazi do obilnog krvarenja, prolabiranja i izuzetno intenzivnog bola.

Operacija hemoroida laserom – delotvorna i pouzdana tehnika

Postoji nekoliko načina da se realizuje hirurški zahvat, odnosno operacija hemoroida, i jedan podrazumeva lasersku tehnologiju. Naime, intervencija zasnovana na upotrebi inovativnih lasera podrazumeva kretanje sonde kroz anus nakon dobijanja lokalne anestezije i traje do 20 minuta. Uloga laserske sonde ogleda se u stvaranju toplote, koja sprečava kretanje hemoroida izvan analnog otvora i anusa, dok se pod uticajem visoke temperature i zračenja vraćaju u prvobitno stanje.

Operacija hemoroida laserom zahteva pripremu u smislu konsultacija sa lekarom oko potrebnog pražnjenja creva, stopiranja određenih terapija i načina ishrane, dok oporavak traje svega nekoliko dana. Nakon operacije preporučuju se lekovi protiv bolova, kao i tretman toplim kupkama i vodom.

Operacija hemoroida THD metodom – efikasno podvezivanje kao trajno rešenje

Hirurški zahvat eliminisanja upornih i bolnih hemoroida koji se nalaze u anusu ili fazi prolabiranja – izvan analnog otvora, može se realizovati i THD tehnikom. U pitanju je bezbolna metoda koja podrazumeva transanalnu hemoroidalnu dearterijalizaciju, odnosno podvezivanje arterije koje vode krv do vena, u trajanju od oko 30 minuta. Kada se javi uvećavanje analnih vena usled nagomilavanja krvi stvaraju se hemoroidi, pa je intervencija direktno na upaljenoj regiji delotvoran način odstranjivanja zadebljalih delova, bez mogućnosti za ponovno stvaranje.
THD operacija hemoroida realizuje se u lokalnoj anesteziji, upotrebom modernog anoskopa koji ima ulogu širenja analnog kanala i dopler uređaja za dobijanje snimka stanja koje se prati na monitoru. Nakon toga, vrši se podvezivanje arterija doplerom, što sprečava prodiranje krvi u hemoroide, što ih vremenom čini manjim i potpuno eliminisanim. Prednosti su što THD metoda ne ostavlja hirurške rezove, efikasna je u 85% do 90% slučajeva, oporavak je kratak i nema rizika od krvarenja i komplikacija.

Hemoroidi predstavljaju rektalne vene, koje uvećavanjem nakon nagomilavanja krvi dovode arterije stvaraju tegobe kao što je bol, krvarenje, problemi sa stolicom i prolabiranje, odnosno ispadanje izvan analnog otvora. Da bi se efikasno i dugoročno eliminisali preporučuje se operativni zahvat u trajanju od svega 20 do 30 minuta, a kao delotvorne metode lekari savetuju upotrebu lasera ili THD dopler uređaja.

Komentari

Svi komentari (0)