širenje korone
Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Besomučna dezinfekcija svega oko nas em iscrpljuje em, izgleda, nema mnogo smisla u borbi s koronom. Ispostavilo se da je rizik da se zarazimo preko kontaminiranih površina – mali. I sad je jedino jasno da svetske institucije nadležne za očuvanje zdravlja treba da budu preciznije u svojim preporukama.

Godinu dana od početka pandemije podaci govore da se koronavirus SARS-CoV-2 prenosi uglavnom vazduhom – dok ljudi razgovaraju i izdišu velike kapljice i male čestice zvane aerosoli. Čini se da je zaraza virusom sa površina, poput telefona, novčanika – iako moguća – zapravo retka.

Uprkos tome, neki zdravstveni centri i nadležne institucije za javno zdravlje na svetskom nivou i dalje ističu da površine predstavljaju pretnju i da ih treba često dezinfikovati. Rezultat je konfuzija baš onda kad nam najviše trebaju jasna uputstva kako da se sačuvamo od virusa.

Pročitajte još:

U svojim najnovijim smernicama, inače ažuriranim prošlog oktobra, Svetska zdravstvena organizacija savetovala je – izbegavajte dodirivanje površina, posebno u javnom prostoru, jer je moguće da ih je neko sa kovidom prethodno dodirnuo; redovno čistite površine dezinfekcionim sredstvima.

Predstavnik SZO rekao je nedavno za portal Nature da postoje delimični dokazi o prenošenju koronavirusa preko kontaminiranih površina, ali da je to i dalje moguć način prenosa.

I mada američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti na svom sajtu kaže da se prenos sa površina ne smatra uobičajenim načinom širenja kovida 19, takođe se kaže i da je važno često dezinfikovati kontaminirane površine koje inače dodiruje dosta ljudi.

Otuda brojne nedoumice zbog ovih nejasnih poruka o rizicima od prenosa sa površina u odnosu na širenje korone vazduhom. A baš to je mnogo veći rizik. I pojedincima i organizacijama i dalje je prioritet dezinfekcija, a mogli bi da se posvete objašnjenjima o važnosti maski i ventilacije.

I kad je već utvrđeno da se korona širi aerosolima, odnosno kapljičnim putem, jasno je da više napora i sredstava treba da se usmeri u tom pravcu. Sprečavanje širenja treba da ide uz brigu o ventilacionim sistemima i pročišćivačima vazduha, napominju na sajtu Nature.

Takođe, iznova se moramo podsećati koliko su važne maske i bezbedna fizička distanca. Istovremeno, organizacije poput SZO i CDC moraju da ažuriraju svoje smernice na osnovu trenutnih saznanja. Istraživanja o koroni i kovidu naviru svakodnevno, pa su agencije za javno zdravstvo odgovorne da predstave jasne, sveže informacije koje bi ljudima dale prave savete kako da zaštite i sebe i druge.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)