Foto: Natalia Golubnycha / Alamy / Alamy / Profimedia

Krvna plazma pacijenata koji su se oporavili od kovida-19 ne bi se trebalo da se koristi u lečenju obolelih jer nema dovoljno dokaza da poboljšava njihove šanse za oporavak, poručila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Plazma onih koji su se oporavili od zaraze ne smanjuje ni potrebu za respiratorima, naglasio je SZO.

Teza je da bi upotreba plazme zbog antitela koje sadrži mogla neutralizovati novi koronavirus, sprečiti njegovo repliciranje i ograničiti štetu na tkivu, objašnjava Rojters.

Nekoliko studija nije pokazalo nikakvu vidljivu korist u lečenju teško obolelih. Ispitivanje u SAD prekinuto je u martu nakon što je utvrđeno da plazma verovatno neće pomoći pacijentima s blagim i umerenim simptomima bolesti.

Pročitajte još:

Metoda je ujedno skupa i dugo traje, istakao je SZO u saopštenju.

Panel međunarodnih stručnjaka izričito je preporučio da se plazma ne koristi u lečenju pacijenata s blagim oblikom bolesti, a ne bi je, po njima, trebalo koristiti ni u lečenju pacijenata s teškim i kritičnim oblikom bolesti, navodi SZO.

Izuzetak su samo nasumična kontrolna ispitivanja, dodaju.

Preporuka je objavljena u British Medical Journalu i zasniva se na dokazima iz 16 ispitivanja u kojima je učestvovalo 16.236 pacijenata s blažim, teškim i kritičnim oblikom zaraze kovidom-19.

***

Bonus video: Nataša Bogunović – Kako teče lečenje vakcinisanih, a kako nevakcinisanih pacijenata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram