Alarmantni podaci.

U prethodne dve decenije raste broj obolelih od raka grla u Velikoj Britaniji i SAD-u, a zbog sve većeg broja stručnjaci tu pojavu nazivaju pandemijom.

Čak 70 odsto obolelih od raka grla pripisuje se HPV virusu koji se prenosi polnim putem, a povezuje se s više oblika raka, kazao je Hišman Mehana s britanskog Univerziteta u Birmingemu.

Mehana ističe da je veći rizik obolevanja od raka grla kod osoba koje imaju više seksualnih partnera, a pogotovo kod onih koji češće praktikuju oralni seks. Najveći je to rizik, čak i veći od pušenja, nezdrave ishrane ili alkohola.

Velik je porast raka koji se zove orofaringeus, najčešći tip raka grla, koji se pojavljuje u krajnicima i zadnjem delu grla, prenosi dnevnik.hr.

Pročitajte još:

HPV uzrokuje infekcije u zadnjem delu grla ili blizu krajnika, a iako u većini slučajeva te infekcije prođu same od sebe, mogu uzrokovati i rak.

„Oni sa šest ili više životnih partnera za oralni seks imaju 8,5 puta veći rizik da će razviti orofaringealni rak od onih koji ne praktikuju oralni seks“, objavljeno je u The Conversationu.

Svake godine u SAD-u se dijagnostikuje više od 50.000 slučajeva raka usne duplje ili ždrela, što uzrokuje više od 10.000 smrtnih slučajeva godišnje. Međutim, broj slučajeva raste, do 1,3 odsto godišnje kod žena i 2,8 odsto kod muškaraca, prema Američkom društvu za rak.

U Ujedinjenom Kraljevstvu svake je godine više od 12.000 obolelih od raka glave i raka grla, od čega ih umire 4.000, piše Daily Mail.

„Više od 90 odsto karcinoma povezanih s HPV-om moglo bi se sprečiti vakcinom protiv HPV-a, ali obuhvat vakcinacije i dalje je ispod optimalnog“, zaključio je naučnik u Zdravstvenom centru Henry Ford u Detroitu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar