Providna proteza za zube; Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Novi trend.

Zbog želje da jeftino dođu do „Instagram osmeha“, mnogi Britanci posežu za kupovinom prozirnih proteza za ispravljanje zuba na internetu. Iako su prošli jeftinije, loš proizvod i usluga koje su dobili prouzrokovali su im štetu, upozorili su britanski stomatolozi.

Jedan od mnogih koji su pretrjeli štetu otkrio je u razgovoru za BBC da su mu prozirni aparatići za ispravljanje oslabili prednje zube, zbog čega više ne može ni jabuku da zagrize.

„Smile Direct Club“ (SDC) je najveća kompanija koja prodaje prozirne aparatiće za ispravljanje zuba na daljinu. Tvrde da ispravljaju zube brže i jeftinije od tradicionalnih aparatića, kao i da su njihovi aparatići bili uspešni za većinu korisnika.

Međutim, stomatolozi i ortodonti sa kojima je razgovarao BBC veruju da klijenti takozvane stomatologije na daljinu nisu svesni štete koju mogu da prouzrokuju prozirni aparatići (aligneri) ako ih stomatolog ne postavi lično, prenosi N1 Zagreb.

Džejmi, otac iz Glazgova, obratio se ovoj kompaniji nakon što je prethodno dobio ponudu od stomatologa da za ispravljanje zuba plati između 4.000 i 6.000 britanskih funti, odnosno između 4.500 i 6.800 evra.

Pročitajte još:

Američka kompanija za „ortodonciju na daljinu“ ponudila mu je da prozirne alignere plati oko 1.800 funti, bez potrebe za posetom stomatologu. Odlučio se za njih, ali sada kaže da to više nikada ne bi učinio.

„Ne mogu da zagrizem jabuku jer više ne verujem da su mi prednji zubi dovoljno jaki“, rekao je za BBC.

Pre početka lečenja poslat mu je materijal za samostalno uzimanje otisaka. Druga opcija koje se inače nudi je 3D skeniranje zubi u poslovnici navedene kompanije, ali tada nije bilo moguće zbog koronavirusa.

U roku od nekoliko nedelja dobio je šestomesečni plan terapije, s imenom stomatologa koji ga je navodno nadgledao. Ali nakon šest meseci se požalio:

„Jedan od mojih prednjih zuba je postao klimav, moja zubna gleđ je čudna, desni su mi se povukli“.

U tradicionalnoj stomatologiji, klasične aparatiće za zube, kao i prozirne alignere postavljaju stomatolozi i ortodonti ili obučeni ortodontski terapeuti nakon ličnih konsultacija.

Stomatolozi tokom poseta pacijenata procenjuju zdravlje zubi i desni, kao i da li koren zuba može da izdrži pomeranje. Rendgenska slika je ključna u ovom procesu. Nakon početka terapije, obavezni su redovni pregledi kako bi stomatolozi mogli da prate pomeranje zuba i na vreme uoče i reše eventualne komplikacije.

Veb stranica pomenute kompanije svojim klijentima obećava redovne kontrole na daljinu kod stomatologa registrirovanog u Belikoj Britaniji, ali Džejmi kaže da nije nijednom bio povezan sa stomatologom koji ga nadgleda.

Džejmi nije sam. Stotine korisnika prozirnih aparatića, pomenute kompanije širom sveta podelilo je negativna iskustva na društvenim mrežama, a desetine korisnika i stomatologa sa kojima je BBC razgovarao detaljno su ukazali na probleme, od lošeg pristajanja alignera do trajnog oštećenja nerava zuba, pa i do samog gubitka zuba.

Stomatolog dr Viktorija Sampson objasnila je da je važno uzeti u obzir sile ispravljanja zuba. Napominje i da ako se tokom pregleda propusti karijes ili bolest desni, ljudi rizikuju gubitak nekih zuba.

Kao primer navela je pacijenta koji je izgubio prednji zub nakon korišćenja aparatića za ispravljanje zuba. Rekla je da su mu se prebrzo pomerali zubi i da se pomerio zagrižaj. Koreni pacijentovih zuba bili su prekratki da bi izdržali pritisak, što bi inače unapred moglo da se uoči da je urađen rendgenski snimak.

***

Bonus video: Zdravo Misli: Istine i zablude o zubnim protezama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar