DM higijena
Foto:Promo

Od mnogih ljudi možemo čuti da je osmeh upravo ono što prvo primete kod sagovornika. Stoga se svi više fokusiramo na sam izgled zuba, nego na ono što se dešava iza kulisa. Procena je da većina odraslih i oko trećina dece ima paradentozu, koja je glavni uzrok gubitka zuba posle 45. godine života.

Govoreći o značaju pravilne dentalne higijene, dr Tatjana Savić-Stanković, docent sa Klinike za bolesti zuba Stomatološkog fakulteta u Beogradu, savetuje kako da odaberete adekvatna sredstva za negu zuba i na koji način da ih koristite.

Zašto je važno da odaberete odgovarajuću četkicu za zube?

Kako upozorava doc. dr Savić-Stanković, oralna oboljenja utiču na sveukupno fizičko zdravlje, razvoj govora, samopouzdanje, socijalne odnose, emotivno sazrevanje i kvalitet života uopšte.

„Najučestalija oboljenja usta i zuba su karijes i parodontopatija odnosno oboljenje ležišta u kojem se nalazi zub, dok je njihov osnovni izazivač dentalni plak. Karijes je destrukcija, razgradnja i propadanje tvrdih zubnih tkiva i izazvan je bakterijskom infekcijom, čija je posledica pojava šupljine i na kraju gubitak zuba. Dentalni plak je naslaga ostataka hrane, odumrlih ćelija sluzokože i bakterija koja se taloži na površini zuba. Čini je složena zajednica bakterija koje predstavljaju najveći deo dentalnog plaka. U početku su ove bakterije manje opasne, međutim, ukoliko se dentalni plak ne ukloni na vreme, u njega se ugrađuju minerali, stvrdnjava se i nastaje zubni kamenac, koji se više ne može ukloniti redovnom higijenom“, ističe doktorka i dodaje da je iz tih razloga naše glavno oružje četkica koja će efikasno da čisti površine zuba i usnu duplju.

„Četkicom treba da bude lako rukovanje i potrebno je da je biramo u odnosu na uzrast, psihofizičke karakteristike, stanje usta i zuba i individualne sposobnosti osobe koja je koristi. Ona je ključna u dentalnoj higijeni, a u tome joj pomaže pasta za zube“, objašnjava doktorka Savić-Stanković.

Ona preporučuje da vlakna na glavi četkice budu grupisana i iste dužine. Treba da budu meka, jer suviše tvrda vlakna dovode do oštećenja gleđi. Kako savetuje doktorka, najbolja su sintetička vlakna jer se prirodna dlaka teže održava i pogodna je za razvoj bakterija.

„Ipak, najbolja četkica je ona koja se koristi redovno i svakodnevno“, poručuje doktorka i dalje navodi da osobe koje nose protezu treba da primenjuju standardnu tehniku pranja zuba četkicom i pastom za zube, dok higijena same proteze zahteva uredno pranje i čišćenje.

DM higijena
Foto:Promo

Četkici je potrebna pomoć – odaberite odgovarajuću pastu za zube

Osnovna uloga paste jeste da poveća i potpomogne dejstvo četkice za zube u otklanjanju naslaga. Dr Savić-Stanković upozorava da ukoliko odaberemo pogrešnu pastu za zube, možemo izazvati određena oboljenja i povrede desni i zuba.

„U pastama se u najvećem procentu nalaze neorganske čestice nerastvorljive u vodi koje odstranjuju naslage sa zuba. Paste s velikim česticama i dosta abraziva nisu poželjne zbog gruboće, a u kombinaciji sa neodgovarajućom četkicom mogu dovesti do oštećenja tvrdih zubnih tkiva“, kaže doktorka i dodaje da se na tržištu mogu pronaći paste za svakodnevnu upotrebu, ali i one sa specijalnom namenom, kao što su paste za negu desni, paste za osetljive zube, za izbeljivanje zuba i druge.

DM higijena
Foto:Promo

Interdentalne četkice – obavezno oružje u vašem kupatilu

Interdentalne četkice su sredstvo koje, pored paste i četkice za zube, treba obavezno da se nađu u vašem kupatilu, poručuje dr Savić-Stanković. One se koriste za čišćenje delova koji se nalaze između dva zuba, odnosno prostora koji nije lako dostupan običnim četkicama. Doktorka preporučuje da njihov izbor prilagodite karakteristikama sopstvene strukture zuba.

„Potrebno je odabrati odgovarajuću debljinu interdentalne četkice, imajući u vidu da nisu svi razmaci između zuba iste širine. Tanka četkica neće očistiti međuzubni prostor, dok primena previše debele četkice može prouzrokovati povredu“, savetuje doktorka.

Uz to, ona navodi da je najbolja interdentalna četkica ona koja bez jakog otpora i bezbolno može da prođe između dva zuba i dobro očisti taj prostor.

Konac za zube – tamo gde obična četkica ne dopire

Dentalni konac i traka za zube spadaju u osnovna sredstva za održavanje oralne higijene. Kao i interdentalne četkice, konac ima ulogu da očisti međuzubne prostore kojima se teško može pristupiti. Dr Savić-Stanković objašnjava da se korišćenje konca savetuje tek nakon nicanja svih stalnih zuba, ne računajući umnjake, i da se njime pažljivo mora rukovati jer nepravilno korišćenje zubnog konca može da uzrokuje upalu desni, traumu i oštećenje zuba.

Za kraj, doktorka Tatjana u šali poručuje – ne morate prati sve zube, već samo one koje želite da zadržite.

Gde pronaći sredstva za dentalnu higijenu na jednom mestu?

Širok asortiman proizvoda za dentalnu higijenu možete pronaći u svim dm drogerijama u našoj zemlji. Četkice za zube, paste, interdentalne četkice i konce za zube, kao i tečnosti za ispiranje zuba i razne tečnosti za otkrivanje dentalnog plaka, nalaze se na policama dm prodavnica, a do 15. maja je preko 200 proizvoda na popustu do 30 posto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar