Podeli
Vakcina
Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Prva jednokratna vakcina protiv koronavirusa ušla je u završnu fazu testiranja u SAD u međunarodnom ispitivanju koje će regrutovati do 60.000 učesnika.

Eksperimentalna vakcina koju je razvio farmaceutski gigant Johnson & Johnson četvrta je vakcina koja je ušla u velika ispitivanja faze tri u Sjedinjenim Državama, a u kojoj se određuje da li je efikasna i sigurna. Pol Stofels iz kompanije Johnson & Johnson je predvideo da će verovatno imati dovoljno podataka i ostvariti uspeh do kraja ove godine i rekao je da planiraju da proizvedu milijardu doza sledeće godine.

Pročitajte još:

Ova kompanija testira jednu dozu vakcine, dok je za ostale koje se ispituju u SAD potrebna i druga doza tri do četiri nedelje nakon prve, da bi se izazvao zaštitni imuni odgovor. Takođe, J&J vakcina može da se čuva u tečnom obliku u frižideru tri meseca, dok ostale koje se testiraju moraju biti zamrznute ili se čuvaju na jako niskim temperaturama

“Jednokratna vakcina će, ako je sigurna i efikasna, imati značajne logističke prednosti za globalnu kontrolu pandemije”, rekao je Den Barouč, direktor Centra za virusologiju i vakcine u Medicinskom centru Beth Israel Deaconess iz Bostona koji se udružio sa kompanijom Johnson & Johnson.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar