Podeli
Kapi za nos
Foto: Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy / Profimedia

Kapi za nos koje će navodno štititi od kovida 19 u periodu od 48 sati napravili su naučnici sa univerziteta Birmingem i kažu da su spremne za masovnu upotrebu.

Sastojci kapi su već odobreni za korišćenje, a laboratorijske analize pokazuju da sprečava koronavirus da se “veže” za ljudske ćelije. Sprej je napravljen od dva osnovna sastojka – karagenana i gelana koji se koriste u proizvodnji hrane kao sredstva za zgušnjavanje.

Dr Ričard Mouks koji je sa svojim timom napravio kapi kaže: “Ovaj sprej je napravljen od sastojaka koji su već dostupni i koji se koriste u namirnicama i lekovima. Uz prave partnere mogli bismo da počnemo s masovnom proizvodnjom za nekoliko nedelja”.

Pročitajte još:

Kad sprej dođe u kontakt sa virusom SARS-CoV-2 koji izaziva kovid 19, on ga uhvati, “zarobi” i onda se izbaci iz organizma duvanjem nosa, pa čak i gutanjem.

Naučnici tvrde da bi ove kapi mogle da budu posebno korisne u situacijama s visokim rizikom, među medicinskim radnicima, u avionima i učionicama.

Naravno, oni ističu da njihov proizvod ne zamenjuje postojeće mere zaštite – maske, pranje ruku i socijalnu distancu, koji su vitalni u sprečavanju širenja zaraze.

“Ono što sprej radi je – obezbeđuje dodatnu zaštitu da bi se sprečilo i usporilo širenje virusa”, kaže dr Mouks.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar