Verovatno ste nekad imali epizode da u cugu pojedete celu čokoladu ili da ne možete da se zaustavite na jednom parčetu omiljene torte, ali da li ste se ikada zapitali šta se događa s vašim telom kada konzumirate previše šećera?
Možda se u tom trenutku stvarno osećate sjajno, ali nakon sat vremena situacija će izgledati posve drugačije, piše Aktivni Si, a prenosi City Magazine. Nažalost, šećer deluje na organizam relativno brzo, i efekti mogu trajati satima, a u narednim redovima pročitajte kako se promene postepeno smenjuju u prvih 60 minuta.
Prvi deo tela koji je napadnut šećerom su očekivano zubi i desni. Šećer se u kombinaciji s bakterijama u pljuvački pretvara u kiselo jedinjenje koji nagriza zubnu gleđ.
Kada prodre u želudac, šećer ulazi u creva. Tanko crevo ga razgrađuje i natapa, nakon čega se uliva u krvotok. U ovom trenutku, šećer se pretvara u energiju i distribuira u različita mišićna tkiva po čitavom telu. Stoga, na scenu stupa pankreas i proizvodi insulin kako bi proces mogao započeti.
Kako svi imamo višak šećera, telu ne preostaje ništa drugo nego da ostatak pošalje u jetru, koja ga pretvara u mast. Tokom čitavog procesa, sistem nadbubrežne žlezde je zbog tako visokog unosa šećera zaključio da je telo podvrgnuto jakom stresu. Reaguje obrambenim mehanizmom – lučenjem kortizola i epinefrina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i prekomernog znojenja.
Krvni pritisak je već povišen, a prekomeran unos šećera izazvao je lučenje dopamina u mozgu. Euforija će brzo početi da popušta, otvarajući put padu nivoa šećera u krvi. Nivo hormona i insulina i dalje je visok dok pokušavaju da se izbore protiv šećera, pa njegov nivo u krvi neizbežno počinje da opada. Javlja se pospanost i razdražljivost, a zatim i glavobolja.
Ovaj drastičan pad nivoa šećera u krvi uzrokuje da hormoni u telu pokušavaju da ukradu što je više moguće jetre natrag kako bi vratili telo u normalu. Uz sve navedeno, proces mogu pratiti bolovi u stomaku i neprijatni gasovi.
Rast i pad nivoa hormona potpuno su zbunili fagocitnu ćelijsku aktivnost, što nije dobro za imuni sistem. Tokom sledećih nekoliko sati telo će se manje boriti protiv štetnih bakterija ako dođe u kontakt s njima, što znači i veće šanse za infekciju.
***
Bonus video: Svetski dan čokolade
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: