Potreban je veliki oprez
U moru dijeta za koje čujemo svakodnevno izdvaja se Low foodmap diet, tj. LFD trofazna dijeta. Kome je namenjena ova dijeta i kako deluje, za Zadovoljnu govori Maja Tubić Banović, magistarka farmacije i specijalistkinja nutricionizma.
„LFD ili low fodmap diet ili LFD je dijeta sa niskim udelom namirnica bogatih FODMAP supstancama. Ovo nije dijeta namenjena za gubitak telesne mase, nego prventsveno zdravstvena dijeta, namenjena ljudima koji pate od simptoma iritabilnog creva (ibs), odnosno imaju probleme varenja koji se manifestuju kao gasovi, nadutost, bol, zatvor ili dijareja“, kaže Maja Tubić Banović.
Ona napominje da se LFD dijeta sastoji od tri faze, a cilj joj je postizanje optimalne izbalansirane ishrane za ljude koji pate od sindroma iritabilnog kolona i dobra kontrola simptoma ili potpuna eliminacija istih. Takođe, može se primeniti i kod sličnih zdravstvenih problema koji se manifestuju istim simptomima kao ibs.
Doktorka izdvaja koje su tri faze ove dijete.
„Ova faza traje četiri do osam sedmica. U ovoj fazi se isključuju sve namirnice koje su bogate FODMAP supstancama. Neugodni simptomi se povlače kod 60 do 85 odsto pacijenata u ovoj fazi. Nikako se ne preporučuje ostati duže u ovoj fazi zbog opasnosti od nastanka značajnih nutritivnih deficita jer je veoma restriktivna, odnosno iz ishrane se isključuju mnogobrojne zdrave i nutritivno bogate namirnice.“
„Ako i kada se smanje simptomi, počinje se sa fazom ponovnog uvođenja namirnica. Uvode se jedna po jedna FODMAP namirnice i pažljivo se prati pojava simptoma i intenzitet istih. Ova faza može da traje duže vreme i veoma je zahtevna za sprovođenje.“
„Ovo je konačna faza u kojoj svaki pacijent uspostavi svoj lični obrazac hranjenja, a na osnovu individualnog odgovora na prethodne dve faze. I ova faza de fakto traje doživotno. Ona može da znači čak i da se neko vrati normalnom obrascu hranjenja, bez posebnih restrikcija, ukoliko se normalno funkcionisanje digestivnog trakta do te mere regeneriše.“
Naša sagovornica izdvaja koristi od FODMAP dijete.
„Pomaže da znamo koju hranu da izbegavamo, zatim pomaže da ponovo uvedete namirnice, imajući znanje o veličini porcije, i pomaže da budemo u kontroli simptoma.“
Maja Tubić Banović otkriva spisak pojedinih namirnica sa visokim udelom FODMAP-a, po grupama.
Pšenica, spelta, raž, amarant
Može: kvinoja, palenta, kukuruz, pirinač, krompir – generalno one bez glutena
* kiseli (sourdough) hleb od spelte je već fermentisao delimično i izaziva manje simptoma – 1 do 2 kriške
Jabuke, kruške, kajsije, nektarine, breskve, šljive, kupine, trešnje, višnje, lubenica
Suvo voće: šljive, suvo grožđe, urme, kajsije
Ostalo voće: do 2 porcije: 1/3 banane, 10 jagoda, 1 šolja dinje, (1 porcija – koliko može da stane u šaku)
Artičoke, špargla, karfiol, pečurke, beli i crni luk, mahunarke
Ostalo: do 5 porcija na dan (1 porcija: šolja zelenog lisnatog povrća, šolja crvene ili žute paprike, ali ½ šolje zelene paprike, ¼ šolje kuvanog sočiva)
NE: indijski orasi i pistaći
MOŽE: male količine – 10 oraha, lešnika, badema, 2 kašike kikiriki putera, 2 kašike semenki
NE: fruktoza, agava, med, alkoholni šećeri – zaslađivači – sorbitol, maltitol, ksilitol – nalazi se u proizvodima bez šećera, žvakaćim gumama, slatkišima, tečnim formama lekova i hrani za dijabetičare
beli šećer, javorov sirup 1 kašika
DA: stevia
Bez ograničenja, osim onoga što je obuhvaćeno smernicama za zdravu ishranu
Do 20 g laktoze na dan – jogurt, sir i proizvodi bez laktoze
Alternativna mleka – kokos i druga do 250 ml
NE: sve što sadrži laktozu, sok od jabuke
„Svi FODMAP-ovi su potencijalni okidači simptoma, ali svi FODMAP-ovi ne izazivaju pojavu simptoma kod jednog pacijenta. Dakle, postoje velike razlike i zbog toga je proces uvođenja namirnica različit od osobe do osobe. Osim što je bitna vrsta namirnice, bitna je i količina koja se sme konzumirati“, kaže Maja Tubić Banović.
Ona napominje ponovo da ovo nije dijeta za mršavljenje, nego za rešavanje problema na nivou probavnog trakta i mikrobioma.
„Sprovodi se strogo ograničeno vreme i pod nadzorom stručnjaka. Zato ovu dijetu nije nimalo jednostavno samostalno sprovesti i u svetu postoje nutricionisti koji su specijalizovani za njeno sprovođenje. Naime, potrebna je velika posvećenost u svakoj od tri faze, kao i poznavanje materije jer informacije do kojih se može doći mogu biti veoma kontradiktorne i zbunjujuće.“
FODMAP dijeta može biti uzrok malnutricije kod nestručnog i radikalnog sprovođenja. Dugoročno postoji i rizik od ortoreksije, opsednutosti ishranom.
„FODMAP dijeta nije univerzalna za sve. Postoji individualna tolerancija određenog FODMAP-a, pa je zato veoma važno personalizovati ishranu, prateći reakciju organizma na ponovno uvođenje namirnica, nakon prvog, eliminacionog perioda. Lista namirnica s visokim FODMAP udelom je polazna osnova, odakle se kreće u radu sa nutricionistom. Svakako, ukoliko imate neki od navedenih simptoma, možete da obratite pažnju na unos pojedinih namirnica koje su navedene, ali za stručnu pomoć se obratite nutricionisti“, kaže Maja Tubić Banović.
PRIMER DNEVNOG JELOVNIKA
DORUČAK
Kaša sa ovsenim pahuljicama:
50 g ovsenih pahuljica, 200 ml bademovog mleka, 100 h banane, 80 g borovnice, 2 kašike mlevenih badema
JUTARNJA UŽINA
1 sveža šargarepa
RUČAK
Domaća supa od junećih kostiju sa povrćem
140 g dinstane teletine
tikvice dinstane na maslinovom ulju
70 g kuvanog pirinča
kuvani kelj sa maslinovim uljem
salata od krastavca i alfa-alfa klice
POPODNEVNA UŽINA
1 kivi
15 lešnika
VEČERA
Obrok salata sa ribom
120 g ribe
patlidžan pečen u rerni sa maslinovim uljem i začinima
rukola, rotkvice, klice
1-2 kašike bundevinog ulja
1 kašika semenki bundeve
Energetska vrednost: 1.600 kcal
BONUS VIDEO: Keto – idealna dijeta za Srbe