Podeli
vakcina korona širenje zaraze
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Neke odobrene vakcine deluju na sličan način, a sve idu u dve doze, pa je kod mnogih na red nekako došlo i pitanje: Može li se primiti jedna doza jedne, a druga doza vakcine drugog proizvođača?

Odgovor je manje-više očekivan: Ne, to ne bi trebalo raditi. Iako neke slično “rade”, obe doze primljene vakcine trebalo bi da budu iste.

“Bez ikakvih naučnih studija, prvu i drugu dozu vakcine ne bi trebalo mešati”, izjavio je Naor Bar-Zeev, stručnjak za vakcinu sa Univerziteta Džons Hopkins.

Ipak, ako se slučajno dogodi da neko primi dve različite vakcine, Bar-Zeev kaže da će se verovatno “dobro osećati i dobro podneti” i drugu, različitu vakcinu, ali su ipak potrebni dokazi za to.

Fajzer i Moderna su, na primer, obe mRNK vakcine, ali ne mogu se koristiti po sistemu “jedna umesto druge”.

Pročitajte još:

Međutim, u Britaniji, gde su dostupne Fajzer i AstraZeneka vakcina i insistira se na tome da doze budu iste, ipak je na nekom nivou ostavljena opciju “mešanja”.

U retkim slučajevima kada ista vrsta nije dostupna, ili ako se ne zna šta je neka osoba primila kao prvu vakcinu, britanski zvaničnici kažu da je kao revakcinu u redu dati bilo koju vakcinu, koja god da je dostupna. S obzirom na to da vakcine Fajizer i AstraZeneka deluju na sličan način, kažu da je neusklađena doza ipak bolja od delimične zaštite, piše Eklinika.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar