Foto: Yurkevych Liliia / Alamy / Alamy / Profimedia

Mediteranski tip ishrane s velikim količinama citrusnog voća, zelenog povrća, celih žitarica i ribe preporučuje se za zdravlje celog organizma, a takođe je "lek" za mozak. 

U tom kontekstu, preporučuje se deset vrsta namirnica koje posebno poboljšavaju pamćenje i intelektualne sposobnosti, pomažu normalno funkcionisanje mozga, pojačavaju koncentraciju.

Borovnice sadrže veoma važne fitonutrijente koji poboljšavaju sposobnost pamćenja i smanjuju efekte hroničnih degenerativnih procesa poput Alchajmerove bolesti ili demencije, zbog čega su na prvom mestu svake liste superhrane za mozak.

Losos, haringa i pastrmka su nutritivno vredne ribe, bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za sve moždane antivnosti, a podižu i imunitet. Alternativa su sardine, takođe bogate omega-3 masnim kiselinama.

Orašasti plodovi (badem, orah, lešnik, brazilski orah, kikiriki) i semenke (suncokreta, susama, lana), kao i proizvodi napravljeni od njih (tahini, kikiriki puter, puter od semenki bundeve, badema…) su odličan izvor vitamina E, koji je zadužen za intelektualne sposobnosti. Takođe, ove namirnice bogate su cinkom, koji utiče na poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

Integralne žitarice (ječam, pšenica, raž, ovas, pa i integralni pirinač) smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, a svaki organ, mozak posebno, zavisi dotoka krvi do i od njega.

Zeleno povrće kao što su kelj, spanać, brokoli, kupus, zelena salata, najbogatije je vitaminom K koji pojačava moždane funkcije i popravlja sposobnost pamćenja.

Mahunarke (grašak, sočivo, pasulj) su pune minerala, vlakana i vitamina i obezbeđuju stalan nivo šećera u krvi. Pošto mozak zahteva konstantan priliv energije, jako su dobre za normalno funkcionisanje.

Pročitajte još:

Nar i citrusi – nar je bogat antioksidansima, koji štete mozak od pogubnih slobodnih radikala, a pomorandže, mandarine, limun, grejpfrut, su takođe sjajna hrana za mozak.

Paradajz je crven zbog likopena, a likopen je snažan antioksidans i čuva moždane ćelije od slobodnih radikala.

Avokado sadrži zdrave nezasićene masne kiseline koje održavaju moždane ćelije fleksibilnim i podstiče bolji protok krvi u mozak.

Crna čokolada sadrži snažne antioksidanse i prirodne stimulanse (kofein) koji pojačavaju koncentraciju i stimulišu proizvodnju endorfina – osećaja radosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar