Domaći sirup za podizanje imuniteta pravi se od kurkume, đumbira i meda, limuna, pomorandže i sirćeta.
Kurkuma, đumbir i med spadaju u sam vrh najmoćnijih prirodnih lekova koji bilduju imunitet i teraju bolesti, a osim zbog lekovitih svojstava privlačni su i zbog ukusa.
Sveža kurkuma nije poput suve dostupna na svakom koraku, ali se može kupiti u radnjama zdrave hrane, upućuje Dnevnik.hr. Preporučuje se u kombinaciji s biberom, koji podstiče njeno delovanje.
Kako biste napravili domaći „čarobni napitak“ za zdravlje, potrebne su vam i pomorandže, limun, kao i prirodno jabukovo surće. Pripremljeni sirup dodajte u vodu ili čaj za dobro jutro i čuvajte ga u frižideru.
Sastojci:
2 šoljice kvalitetnog meda
5 cm korena đumbira
5 cm korena kurkume
1 kašika kurkume u prahu
1 limun
1 pomorandža
1/3 šoljice jabukovog sirćeta
1 prstohvat bibera
Priprema:
Dobro operite limun i pomorandžu, iscedite ih, a kurkumu i đumbir ogulite i narendajte. Ulijte sirće u posudu i pomešajte sa sokom limuna i pomorandže.
Narendajte koricu limuna i pomorandže pa dodajte mešavini zajedno s ostalim sastojcima i dobro izmešajte.
Ostavite preko noći u frižideru pa sledećeg dana procedite kroz cediljku mešajući kako biste odvojili sve krupne delove.
Sirup možete da dodate u čaj ili da ga pomešate s vodom. Ako ga dodajete u čaj, pazite da ne bude vruć kako biste iskoristili dobrobiti meda.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: