Prva fotografija „britanskog soja“ od kojeg strepi ceo svet

Zdravlje 25. jan. 202110:31
Podeli:
Korona pod mikroskopom
Foto: Albert Yuralaits / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučnici novosibirskog naučnog instituta "Vektor" prvi u svetu su fotografisali "britanski soj" virusa korona koji je dobijen od pacijenta u decembru 2020. godine, saopštila je ruska služba za fitosanitarni nadzor „Rospotrebnadzor“. Eksperti nastavljaju da proučavaju svojstva ovog soja, njegove strukturne karakteristike i ponašanje u ćelijskim kulturama i eksperimentalnim modelima uz korišćenje laboratorijskih životinja.

Snimak je dobijen uz pomoć elektronskog mikroskopa, uvećanjem od 100.000 puta, navodi se u potpisu fotografije. Na njoj se vodi „virusna čestica“ okruglog oblika, prečnika oko 140 nanometara i tipičnim za virus korona peplomere, dužine oko 20 nanocentimetara.

Britanski soj koronavirusa Foto: Russian Federal Service for Surveillance on Consumer Rights Protection and Human Wellbeing

U saopštenju se navodi da mutacije, karakteristične za britanski soj ne utiču na efikasnost vakcine „EpivakKorona“, koju je napravio novosibirski centar.

Britanski soj virusa korona još nije dovoljno istražen. Zna se da se virus brže i lakše širi među ljudima. Lekari kažu da registrovane vakcine protiv virusa korona štite i od mutiranih sojeva virusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar