astrazeneka vakcina korona
Foto: EPA-EFE/JOE GIDDENS / POOL

Evropska komisija saopštila je da se distancira od laboratorije AstraZeneka u okviru svoje strategije vakcinisanja protiv kovida 19 u prvom tromesečju, posle velikih zastoja u isporuci vakcine te britansko-švedske kompanije.

AstraZeneka čija je vakcina trebalo da bude upotrebljena za masovnu vakcinaciju u prvom kvartalu 2021. nije mogla da garantuje više od 25 odsto od 100 miliona doza doza koje je obećala, što predstavlja „pravi problem“ za evropsku 27-moricu, rekla je generalna direktorka EK za zdravstvo Sandra Galina juče u obraćanju evropskim poslanicima.

Evropska komisija se prema tome okreće ka vakcinama koje proizvode laboratorije Fajzer/BioNTek i Džonson i Džonson, rekla je ona.

Nemačka laboratorija BioNTek obećala je juče da će u drugom kvartalu isopručiti EU do 75 miliona dodatnih doza vakcine koju proizvodi sa američkim Fajzerom.

„Biće mnogo više doza u drugom kvartalu pošto novi ugovor stupa na snagu. Nećemo imati samo BioNTek i Modernu nego takodje BioNTek sa novim ugovorom, što je dupla količina“, rekla je Galina.

AstraZeneka kasni sa isporukom vakcina, kako je navela, zbog pada proizvodnje u jednoj njenoj fabrici u Evropi. Evropska unija je implicitno optužila britansku laboratoriju da favorizuje Veliku Britaniju u isporuci vakcina na uštrb ugovornih obaveza sa Briselom.

Pročitajte još:

Direktor AstraZeneke Paskal Sorio rekao je da je prema ugovoru firma obećala da će uraditi „najbolje što može“ kada je reč o isporukama, a EU smatra da su rokovi u ugovoru obavezujući i da je klauzula „najbolje što može“ bila ubačena zbog toga što u trenutku kada je pisan ugovor vakcina još nije bila razvijena i da rokove treba poštovati kada vakcina postoji.

„Rokovi su obavezujući kada se radi o narudžbi vakcina… Ja tu ne vidim gde su vaši napori“, odgovorila je Galina na izjavu direktora AstraZeneke.

Galina je rekla da u okviru ugovora koje je EU potpisala sa proizvodjačima vakcina, mogu da se dobiju proizvodi, ili da se traži vraćanje plaćenog iznosa.

Evropska komisija izdvojila je 336 miliona evra za AstraZeneku da razvije vakcinu i poveća kapacitete proizvodnje, iako cela suma još nije isplaćena.

„Ako ja nemam vakcinu vi nećete imati plaćanje Komisije“, rekla je Galina.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar