Foto: Ivan Dudka / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema nekim podacima, više od 80 posto žena oseća bol tokom menstruacije, a gotovo 20 odsto izjavljuje kako je bol toliko jaka da utiče na njihov svakodnevni život. Nekim ženama s bolnim mentruacijama pomaže izbacivanje glutena iz ishrane.

Pojedini istraživači već su primetili vezu između glutena, pšenice i upale pa bi to mogao biti razlog zašto promena ishrane deluje, ali još je uvek malo naučnih dokaza koji upućuju na to da na bol tokom mentruacije utiče pšenica ili gluten, piše Gloria.hr.

Pročitajte još:

Poznato je, međutim, da antiupalna ishrana može smanjiti menstrualnu bol i gubitak krvi. Stoga treba izbegavati prerađenu hranu, kofein, alkohol i crveno meso.

Bezglutenska ishrana, kažu naučnici, možda neće pomoći svima niti se generalno preporučuje jer ograničavanje određene grupe namirnica može imati druge neočekivane učinke na zdravlje.

„Videli smo povezanost između ishrane i menstrualnih bolova. Jedno je istraživanje pokazalo da su ishrana s malo masnoća i veganska hrana smanjile menstrualnu bol, ali to je bila mala studija, tako da ne možemo doneti čvrste zaključke“, rekla je dr Poli Koen, specijalistkinja za žensko zdravlje, dodajući da je problem sa studijama u tome što je vrlo teško kontrolisati druge faktore te ih je zato malo.

***

Bonus video: Biljke za imunitet

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar