Lekar o dejstvu prirodnih lekova: Kantarionovo ulje za kožu

Zdravlje 28. jan. 202211:43 > 11:44
Podeli:
kantarionovo ulje
Foto: Aleksandar Kitanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Zvanična medicina uvek treba da bude prva i prava adresa kad god se desi neki zdravstveni problem. Pored toga, kao pomoćna metoda u ublažavanju tegoba može da posluži i neki lek iz prirode. Među njima se izdvaja kanatarion, za koji se veruje da je odličan za probleme s kožom. Da li je tako, za portal Nova.rs priča dr Nikola Stojković, lekar opšte medicine.

Ulje kanatriona dugo je već poznato kao dobro prirodno rešenje za probleme s kožom, posebno kod ožiljaka i zastaranja rana, ali i kod akni. Koristi se obično kao tinktura ili ulje.

„Kantarion u sebi sadrži flavonoide, koji na kožu deluju tako što je umiruju i podstiču njeno obnavljanje. Takođe, ova biljka u svom sastavu ima i hiperforin, te ima antibakterijska svojstva protiv gram-pozitivnih bakterija i protivupalno dejstvo. Osim hiperforina, kantarion sadrži hipericin, koji ima antibiotsko i antivirusno svojstvo, kao i flavonoide rutin, kvercetin i kaempferol, ali i fenolne kiseline, tanine i esencijalna ulja“, kaže dr Stojković.

Pročitajte još:

Onda je jasno zašto se kantarion vekovima koristi za opekotine, čireve i druge rane na koži, ali i kod reumatskih bolova, raznih upalnih procesa na koži, uboda insekata.

Ipak, vrlo je važno znati da kantarionovo ulje na kožu ne treba stavljati kad se ide napolje, tj. na sunce. Naime, sastojci ovog ulja svrstavaju ga u fototoksične biljke, što znači da su moguće tegobe ako recimo, šetate, vozite bicikl ili plivate kad je napolju sunce, a ovo ulje vam je na kožu. U suprotnom, moguće su fleke i opekotine na koži, što svakako ne želite.

BONUS VIDEO: Siva pustinjska oaza za lečenje raznih bolesti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar