Foto: Instagram/momciloantonijevic, Shutterstock

Biljke kao saveznici protiv suvog kašlja.

U sezoni respiratornih infekcija, mnoge ljude muči suvi kašalj. Uporan i dosadan, prosto vam ne da mira. Najpoznatiji srpski travar Momčilo Antonijević otkrio je kako uz pomoć lekovitih biljaka da pobedite suvi kašalj.

On je na svom Instagramu podelio snimak u kojem je detaljno objasnio koje biljke pomažu u lečenju suvog kašlja i kako da pripremite čajeve.

„Ako vas muči suvi dosadni i nadražajni kašalj koji traje danima i nikako da prestane biljke mogu da pomognu, ali je jako važno da znate koje biljke da upotrebljavate i kako da ih upotrebljavate i možda najvažnije kojim redosledom“, započeo je svoje izlaganje travar.

On je naglasio da se razlikuju čajevi koji se piju ujutru i uveče.

Pročitajte još:

„Ujutru i preko dana trebalo bi da pijete kombinaciju listova lovora. Na pola litre vode treba vam pet listova lovora. Treba vam jedna supena kašika cvetova jagorčevine i jedna supena kašika cvetova miloduha ili izopa. Lovor stavite u hladnu vodu, dakle pola litre vode, pet listića lovora. Pustite da to provri  zatim da malo vri minut, dva,  a nakon toga dodajte jagorčevinu, te pustite da i to baci ključ. Skinite sa šporeta, ubacite miloduh koji svoju lekovitost duguje prvenstveno svom dragocenom eteričnom ulju. Ne bi bilo dobro da ono ispari, dakle, ne kuva se“, kaže Momčilo Antonijević.

On dalje navodi da kada skinete sa šporeta, onda dodate miloduh, to sve to promešate, poklopite i ostavite da odstoji.

„Nakon toga, čaj procedite i pijte u toku dana u više manjih doza. Po želji možete da ga zasladite medom, a uveče ukoliko vam kašalj ne dozvoljava da spavate onda se koriste druge biljke“, objašnjava on.

Zatim je objasnio da koren belog sleza treba da se priprema isključivo na hladno.

„Jednu kafenu kašičicu korena belog sleza prelijte sa 2 dcl vode. Ostavite da odstoji 2 sata, nakon toga dobijete tečnost koja je žućkaste boje. Nema neki preterani ukus, ona je sluzava. Tu tečnost procedite, koren bacite i onda pustite da se ta tečnost zagreje. Ubacite na jednu šolju čaja od belog sleza, pet listića bršljana, to treba da vri i nakon minut skinite sa šporeta. Ostavite da se prohladi jedno 20-ak minuta, pa procedite i pijte“, kaže travar.

Aleksandar Kitanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako kaže, ovaj čaj zahvaljujući sluzima i saponinima iz belog sleza i iz bršljana, pomaže u smirivanju nadražajnog kašlja.

„Više se nećete buditi u toku noći od napada kašljanja“, rekao je Antonijević.

Ujutru i preko dana lovor jagorčevina i miloduh , uveče beli slez i bršljan, zaključuje Momčilo Antonijević.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Kako da veliki kašalj od obične prehlade?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar